από την καλή μας φίλη Κατερίνα Ανδριτσάκη
Έχω μια εμμονή με τα φαλάφελ .Έχω δοκιμάσει πολλές παραλλαγές.Αρχικά γιατί μου αρέσουν αλλά και γιατί όποτε τα φτιάχνω ο νους ταξιδεύει σ όλα αυτά τα φοβερά μέρη (Μαρόκο,Τυνησία,Αίγυπτος,Ιορδανία,Ισραήλ) που θέλω να ταξιδέψω …
Τελικά κατέληξα σ αυτήν που με πάει απευθείας στα σουκ του Μαρακές
ΦΑΛΑΦΕΛ ΜΕ ΣΩΣ ΤΑΧΙΝΙ
ΥΛΙΚΑ για 20-22 φαλάφελ
300γρ.ρεβύθια (ζύγισμα πριν μουλιάσουν)
1 μεγάλο κρεμμύδι στο μούλτι
2 ματσάκια μαϊντανό στο μούλτι
1 μάτσο κόλιανδρο στο μούλτι
3 σκελίδες σκόρδο στο μούλτι
2-3 κ.γλ. σπόρους κύμινου τριμμένους
3 κ.σούπας ( γεμάτες ) φαρίνα ,
αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζω αποβραδίς τα ρεβύθια σε αρκετό νερό (να τα σκεπάζει και περισσότερο ).Αλλάζω το νερό μια φορά και προσθέτω όσο χρειαστεί για να σκεπαστούν και πάλι .
Μετά από 12 ώρες είναι οκ να πολτοποιηθούν .Πολτοποιώ (αφού στραγγίσω προσεκτικά όλο το νερό ) σε μπλέντερ ή μούλτι λίγα- λίγα .
Βάζω τον πουρέ σε μεγάλο μπωλ και προσθέτω όλα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, κρεμμύδι,σκόρδο,κύμινο,αλατοπίπερο και φαρίνα και ζυμώνω μέχρι να ομογενοποιηθούν .Φτιάχνω κεφτέδες και πιέζω στη μέση να γίνουν λίγο πλακουτσωτοί .Βάζω σε ρηχό ταψί/πιατέλα με λαδόκολλα στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξουν .
Βάζω σε φαρδύ τηγάνι σπορέλαιο να κάψει και ρίχνω ένα-ένα τα φαλάφελ μειώνοντας τη φωτιά για να μην αρπάξουν και να χρυσίσουν .Τηγανίζω κι από την άλλη πλευρά και βγάζω σε απορροφητικό χαρτί .
ΣΩΣ ΤΑΧΙΝΙ
Ανακατεύω σε μπολ
1 κούπα ταχίνι,200 ml νερό.2 κ.γλ. πολτό σκόρδου (από βαζάκι),χυμό από 1 λεμόνι,4 κ.σ. ελαιόλαδο,αλάτι και πιπέρι .
Σερβίρω με έξτρα ελαιόλαδο από πάνω και πάπρικα καπνιστή .
Σημ. Σε πυκνότητα πρέπει να είναι υδαρής , οπότε διορθώνω με το νερό το οποίο προσθέτω λίγο λίγο μέχρι να πετύχω την υφή που θέλω .
Καλό ταξίδι εεεε καλή όρεξη ήθελα να πω !
Σερβίρονται πάνω σε αραβικές πίτες με ψιλοκομμένο μαρούλι και τομάτα σε κύβους