Από την καλή μας φίλη Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία
Ετοιμασίες Χειμώνα σε συνέχειααααα ….
Φασολάκια φρέσκα, κονσέρβα … για όλο το χρόνο … σε βάζα !!! Μια και δεν βρίσκουμε φρέσκα φασολάκια όλο τον Χειμώνα … υπάρχουν λύσεις που μας βοηθούν να τρώμε τα λαχανικά σαν να κόπηκαν εκείνη την στιγμή από το μποστάνι.
Φασολάκια φρέσκα, κονσέρβα σε βάζα !! της Καίτη Νίνου Χατζηζαχαρία
Υλικά :
Φασολάκια
Αλάτι
Νερό
Βάζα
Καθαρίζω τα φασολάκια, από τις δυο άκρες, κόβοντας τα κοτσανάκια …. και αν χρειάζονται, από τις δύο πλευρές, αφαιρώντας τις ίνες …. με το εργαλείο καθαρισμού για φασολάκια.
Καμιά φορά δεν χρειάζεται καθόλου καθάρισμα …. εάν είναι τέτοια η ποικιλία και τρυφερό το φασολάκι, από το μποστάνι μας ….. ίσως δεν χρειάζεται !!!
Τα τεμαχίζω σε ότι μέγεθος θέλω, για να τα μαγειρέψω, όταν τα χρειαστώ.
Τα πλένω πολύ καλά ….. τα βάζω σε σουρωτήρια για να φύγουν τα πολλά νερά.
Εν το μεταξύ, έχω πλύνει τα βάζα μου και τα ξεβγάζω με νερό και ξύδι, τα βάζω στον φούρνο ανάποδα προς τα κάτω το άνοιγμα και τα καπάκια τους και τα ”ψήνω” αποστειρώνω για 15΄στους 100 βαθμούς …. προσοχή καίνε όταν τα βγάζετε ….
Τοποθετώ στα βάζα τα φασολάκια και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και γεμίζω με κρύο νερό (βρύσης) μέχρι επάνω, στο άνοιγμα του βάζου.
Σφραγίζω καλά και τα τοποθετώ σε μια μεγάλη κατσαρόλα, γεμάτη με νερό, όχι μέχρι πάνω, μέχρι λίγο πριν το καπάκι, να σκεπάζει τα 3/4 των βάζων, το νερό της κατσαρόλας …. και τα βάζα να μην είναι σε άμεση επαφή με τον πάτο της κατσαρόλας. Συνήθως βάζω στον πάτο, μια πετσετούλα κουζίνας.
Τοποθετώ 3 – 4 βάζα, όσα χωράνε, στη κατσαρόλα μου και τα βράζω περίπου 20΄.
Στην συνέχεια τα πιάνω, ένα ένα με πετσέτα κουζίνας, με μεγάλη προσοχή, για να μην καούμε και τα βάζω ανάποδα στο πάγκο σε μια άλλη πετσέτα, με προσοχή να μη γλιστρήσουν….
Ελέγχω τα βάζα … μήπως … δεν σφράγισαν καλά … και τα αφήνω ανάποδα μέχρι την άλλη μέρα.
Τα πλένω εξωτερικά και τα αποθηκεύω σε δροσερό μέρος…. μέχρι να τα χρειαστώ για να τα μαγειρέψω !!
Όταν τα χρειαστώ ανοίγω το βάζο μου, αδειάζω το νερό και χρησιμοποιώ, όπως είναι τα φασολάκια !!!
Καλή Επιτυχία!!!