Το αμοργιανό φάβα ή μαγείρεμα, που προέρχεται από το ενδημικό ψυχανθές κατσούνι (Pisum sativum) και αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή της τοπικής κουζίνας της Αμοργού.
(από την Νταϊάνα Κόχυλα)
- ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. πολτοποιημένη μαγειρεμένη φάβα
- ½ – 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζ. ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι όσο θέλουμε
- 1 κοφτό κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
-
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, μέχρι να χρυσίσει.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τη μαγειρεμένη φάβα, ½ φλιτζάνι αλεύρι, τον μάραθο, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σφίξει το μείγμα και να γίνει απαλό, και προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, εάν χρειαστεί.
- Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες με διάμετρο 4 εκ. περίπου παίρνοντας μια φουσκωτή κουταλιά τη φορά.
- Πασπαλίζουμε με επιπλέον αλεύρι εάν θέλουμε.
- Ζεσταίνουμε περίπου 2 εκ. ελαιόλαδο σε ένα βαρύ τηγάνι και ρίχνουμε τους κεφτέδες λίγους λίγους και τους τηγανίζουμε.
- Τους γυρίζουμε και τους τηγανίζουμε και από την άλλη πλευρά.
- Τους βγάζουμε μόλις χρυσίσουν και γίνουν τραγανοί εξωτερικά.
- Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε μέχρι να τηγανίσουμε όλους τους φαβοκεφτέδες.
- Τους σερβίρουμε ζεστούς ή χλιαρούς.
φωτο από Amorgos-News