Οι ντόπιες έκαναν ένα ζυμάρι και μετά πρόσθεταν τοπικό τυρί, ένα κολατσιό απίθανο
Υλικά για 1 τυρόψωμο
-150 gr γραβιέρα
-300 gr. αλεύρι σκληρό (π.χ. αυτό για τσουρέκι)
-220 ml. νερό χλιαρό
-8 gr. μαγιά νωπή
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-Σουσάμι
Εκτέλεση:
-Σε ένα μπώλ ρίχνουμε την ζάχαρη και τη μαγιά.
-Προσθέτουμε το νερό, χλιαρό, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
-Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
-Προσθέτουμε το αλάτι.
-Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
-Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι.
-Αφήνουμε την ζύμη, σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.
-Κόβουμε το τυρί σε κύβους.
-Ρίχνουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά και την πατάμε ελαφρά με την παλάμη.
-Ενσωματώνουμε το τυρί στην ζύμη και κλείνουμε την ζύμη σε μια μπάλα.
-Κατόπιν πατάμε την ζύμη με τις παλάμες μας να ανοίγει σε φρατζόλα λεπτή σαν την λαγάνα.
-Μεταφέρουμε την ζύμη σε δίσκο ψησίματος, όπου έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα.
-Πατάμε με τα δάχτυλά μας την ζύμη να κάνει βαθουλώματα.
-Αφήνουμε την ζύμη για 25 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.
-Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
-Ψήνουμε την φουσκωτή σε προθερμασμενο φούρνο στους 170°C Κελσίου για 25 λεπτά και άλλα 10 λεπτά στους 180°C Κελσίου.
Η φουσκωτή τρώγεται ζεστή και κρύα, σκέτη ή συνοδεύστε την με ντομάτα, ελιές, και ότι άλλο σας αρέσει!
Πηγή:www.funkycook.gr