Η ανεπανάληπτη “Γαελόπιτα” ή “Αθερινόπιτα” από την Σύμη!
Για 4-6 μερίδες….
●1 κιλό αθερίνα
●2 φλιτζ. αλεύρι
●1 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με τον χυμό τους
●2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
●1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
●1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
●1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
●1 φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα
●1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα (ή 1,5 κ.γλ. μπέικιν)
●Ελαιόλαδο
●Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Πώς γίνεται
-
Πλένουμε τα ψάρια.
Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με αλάτι ανακατεύοντάς τα και κατόπιν τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15 λεπτά.
-
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τις ντομάτες με τον χυμό τους, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα βότανα, το τυρί και τη μαγειρική σόδα.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα.
Προσθέτουμε τα ψάρια και ανακατεύουμε.
-
Ζεσταίνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι.
Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα με τα ψάρια μέσα στο καυτό λάδι.
Τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκαφετί χρώμα.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και προσθέτουμε λάδι, εάν χρειαστεί.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας.
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
πηγη i-diadromi.gr