από την συνεργάτιδα της ομάδας μας στο fb Κατερίνα Ανδριτσάκη
Στην αρχαία Ελλάδα την γαλατόπιτα, έλεγαν Άμης: ο άμης (του άμητος), «εἶδοςπλακοῦντος μετὰ γάλακτος»Ἀριστοφάνης Πλ. 999, Ἀντιφῶν ἐν «Δυσπράτῳ» 1, Μένανδ. ἐν «Ὑποβολιμαίῳ» 11, κτλ.
Παραθέτω , λοιπόν ,συνταγή Γαλατόπιτας – Άμης, κατευθείαν από αρχαία Ελλάδα
Υλικά:
1 κιλό γάλα
10 αυγά
18 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 1/4 κούπες μέλι
Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεσις:
1. Ζεσταίνουμε το γάλα καθώς ταυτόχρονα διαλύουμε το μέλι.
2. Ανακατεύουμε τα αυγά (καλλίτερα με το χέρι) και τους ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι.
3. Χτυπάμε το μείγμα καλά και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο γάλα ανακατεύοντας για να μην μείνουν σβόλοι.
4. Αλείφουμε ένα πλατύ ταψί με ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Το κουνάμε για να γίνει ομοιόμορφο.
5. Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά (στον αέρα αν γίνεται)
6. Κόβουμε σε κομμάτια και στο σερβίρισμα προσθέτουμε μέλι και κανέλα!!!
Καλή επιτυχία, και καλή σας όρεξη!!!!
Η συνταγή από το βιβλίο: “ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΜΑΓΕΙΡΙΚΉ γεύσεις Ελλήνων” συγγραφέας Σοφία Α. Σουλη.