Τα τεροπτάρια είναι ένα έδεσμα που συνοδεύει πολλές στιγμές της Σκυριανής καθημερινότητας! Τα προσφέρουν ως κέρασμα αλλά και για φαγητό, ενώ εθιμοτυπικά τα φτιάχνουν και σε γιορτές όπως τα Θεοφάνεια κι οι Απόκριες!
Από την κ. Ελένη Κουκοβίνου, κάτοικο Σκύρου
Υλικά:
Για το φύλλο:
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδι
2 φλ. χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
1/4 τραχανά γλυκό
1 φλ. καφέ ρύζι (καρολίνα ή γλασέ)
1 μπολ μυζήθρα
πιπέρι
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
μέλι κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τον τραχανά σε νερό να μαλακώσει κι έπειτα τον βράζουμε μαζί με το ρύζι κι αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν προσθέτουμε τη μυζήθρα και το πιπέρι.
Φτιάχνουμε το φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 2 εκατοστών. Σε κάθε λωρίδα βάζουμε μια κουταλιά σούπας από το μείγμα ρυζιού-τραχανά -μυζήθρας, και τυλίγουμε 3-4 φορές και το κόβουμε. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες και τηγανίζουμε σε σπορέλαιο μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρονται σκέτα ή με μέλι και κανέλα!
ewoman.gr