Από την καλή μας φίλη Πόπη Μητραλέλη
Τη δεκαετία του 60 βρέθηκαν οι γονείς μου μετανάστες στο Saint Etienne της Γαλλίας. Εκεί έμαθε η μητέρα μου τα 2 μυστικά των Γάλλων, που αλλάζουν εντελώς την υφή και απογειώνουν τη γεύση στα γεμιστά.
Αφού αδειάσουμε, αλατίζουμε και γυρνάμε ανάποδα στο ταψί να βγάλουν τα υγρά και τη νοστιμιά τους. Για τη γέμιση: σε ελαιόλαδο κρεμμύδι φετούλες σκόρδου ανάμεικτος κιμάς, ρύζι Καρολίνα, ψιλοκομμένη η ψίχα από τις ντομάτες, αλατοπίπερο γλυκιά πάπρικα σαφράν και λίγο νερό. Αφού τραβήξει τα υγρά σβήνουμε και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο δυόσμο.Ως εδώ αλά Ελληνικά.
Τώρα να δούμε τις γαλλικές πινελιές:
Xτυπάμε 1 αυγό , που είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το προσθέτουμε ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Τέλος μια χούφτα τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα. Γεμίζουμε αλλά δεν τρυπάμε τα γεμιστά.
Από πάνω λίγο βούτυρο για επιπλέον νοστιμιά (Γάλλοι χωρίς βούτυρο;) και ελαιόλαδο. Ρίχνουμε λίγο νερό στο κατσαρολάκι με τα υπολείμματα της γέμισης να πάρει τη νοστιμιά και το προσθέτουμε στο ταψί.