Γίδα με αγκινάρες, σπεσιαλιτέ Σκοπέλου
Υλικά
1 κιλό γίδα κομμένη σε κομμάτια
1 φλιτζανι καφέ ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί
2 τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό
χυμό από λεμόνι
5,6 καθαρισμένες αγκινάρες
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μάραθο
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζανι καφέ ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί
2 τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό
χυμό από λεμόνι
5,6 καθαρισμένες αγκινάρες
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μάραθο
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζετε τα κομμάτια της γίδας να ζεματιστούν. Ξαφρίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και μετά από λίγο αποσύρετε τα κομμάτια της γίδας από την κατσαρόλα και τα ξεπλένετε σε σουρωτήρι.
Σε μία κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της γίδας να τσιγαριστούν. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια να τσιγαριστούν και αυτά και ανακατεύετε.Προσθέτετε το κρασί, αλάτι, πιπέρι, την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, 1 ποτήρι νερό.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τη γίδα να βράσει για περίπου 2 ½ ώρες.
Εν τω μεταξύ, σ ένα μεγάλο μπόλ γεμάτο νερό στύβετε ένα λεμόνι και ρίχνετε μέσα τις καθαρισμένες και κομμένες στη μέση αγκινάρες.
Μόλις βράσει η γίδα, ρίχνετε μέσα τα φρέσκα κρεμμύδια,, το μάραθο, το μαϊντανό, και τέλος τις αγκινάρες, ανακατεύετε και αφήνετε όλα τα υλικά να βράσουν μαζί για περίπου 20 λεπτά.
Η συνταγή παρουσιάσθηκε στο επεισόδιο”ΜΠΟΥΚΙΑ ΣΕ ΣΥΧΩΡΙΟ” στην Σκόπελο