Γλυκό νηστίσιμο τηγανιου!
Από τον Γαστρονόμο, φωτογραφία Νίκος Κόκκας.
Γκλαούνες: Ζακυνθινές λουκουμαδοτηγανίτες με σταφίδες
Οι γκλαούνες είναι νηστίσιμες τηγανίτες που σερβίρονται τις Απόκριες και σηματοδοτούν την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις φτιάξουμε όποτε θέλουμε!
Τόπος καταγωγής τους θεωρείται το χωριό Κούκεσι (σημερινή Καλλιθέα), με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο να διοργανώνει κάθε χρόνο τη «Γιορτή τση γκλαούνας», όπου οι λαχταριστές αυτές τηγανίτες φτιάχνονται σε τεράστιες ποσότητες από τις γυναίκες του χωριού και μοιράζονται στους παρευρισκομένους, εν μέσω παραδοσιακών χορών και τραγουδιών. Δοκιμάστε τες κάθε εποχή του χρόνου, είναι έξοχη εναλλακτική στα ξενόφερτα pancakes του brunch.
20′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: 50 – 60 κομμάτια
500 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
χυμός από 1 πορτοκάλι
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισος, σε σκόνη (ή 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι)
ζάχαρη, όση θέλουμε, ανάλογα πόσο γλυκές θέλουμε τις γκλαούνες (από καθόλου, έως 2 κουτ. γλυκού)
250-300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες (ιδανικά ΠΟΠ Ζακύνθου)
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
μέλι, ελαφρώς ζεσταμένο για να γίνει πιο ρευστό
σουσάμι κανέλα, σε σκόνη
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη (αν και όση βάλουμε).
Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό με πυκνότητα τέτοια ώστε να πέφτει από το κουτάλι, σε χοντρές σταγόνες.
Τέλος, ρίχνουμε τη σταφίδα και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να φτάσει 1-1,5 εκ. από τον πυθμένα του.
Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει καλά, και ρίχνουμε με το κουτάλι δόσεις από τον χυλό. Κάθε γκλαούνα φτιάχνεται με 1 κουτ. της σούπας.
Τις αφήνουμε να τηγανιστούν για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά, κι έπειτα τις γυρίζουμε για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε πιατέλα.
Περιχύνουμε με μέλι, πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι και σερβίρουμε. Τρώγονται και χλιαρές.
Πρόσφατα άρθρα
Προτείνουμε να μείνετε
Πρόσφατα σχόλια
- Demy Nika στο Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας
- Παναγιώτης στο Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας
- Demy Nika στο Το σωστό σιρόπιασμα στα γλυκά ταψιού
- Λαμπρινή Τρουμπούκη στο Το σωστό σιρόπιασμα στα γλυκά ταψιού
- aA στο Κουνέλι τσιγαριαστό (σπεσιαλιτέ Κρήτης)
Ιστορικό
- Δεκέμβριος 2024
- Μάιος 2024
- Νοέμβριος 2023
- Σεπτέμβριος 2023
- Ιούνιος 2023
- Απρίλιος 2023
- Μάρτιος 2023
- Φεβρουάριος 2023
- Ιανουάριος 2023
- Νοέμβριος 2022
- Οκτώβριος 2022
- Σεπτέμβριος 2022
- Αύγουστος 2022
- Ιούλιος 2022
- Ιούνιος 2022
- Μάιος 2022
- Απρίλιος 2022
- Μάρτιος 2022
- Φεβρουάριος 2022
- Ιανουάριος 2022
- Νοέμβριος 2021
- Οκτώβριος 2021
- Σεπτέμβριος 2021
- Αύγουστος 2021
- Ιούλιος 2021
- Ιούνιος 2021
- Μάιος 2021
- Απρίλιος 2021
- Μάρτιος 2021
- Φεβρουάριος 2021
- Ιανουάριος 2021
- Δεκέμβριος 2020
- Νοέμβριος 2020
- Οκτώβριος 2020
- Σεπτέμβριος 2020
- Αύγουστος 2020
- Ιούλιος 2020
- Ιούνιος 2020
- Μάιος 2020
- Απρίλιος 2020
- Μάρτιος 2020
- Φεβρουάριος 2020
- Ιανουάριος 2020
- Δεκέμβριος 2019
- Νοέμβριος 2019
- Οκτώβριος 2019
- Σεπτέμβριος 2019
- Αύγουστος 2019
- Ιούλιος 2019
- Ιούνιος 2019
- Μάιος 2019
- Απρίλιος 2019
- Μάρτιος 2019
- Φεβρουάριος 2019
- Ιανουάριος 2019