Επίσης από την πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα tastefull, με αναλυτικές συνταγές πάντα, που υπογράφει η κυρία Βίκυ Κουμάντου
Γλυκές τυρόπιτες Τήνου – τσιμπητές ή σκεπαστές!
Τις βρίσκετε στα ζαχαροπλαστεία της Τήνου.
Μοιάζουν με τα λυχναράκια της Κρήτης και η όλη νοστιμιά βασίζεται στο τυρί που περιέχουν!
Το τυρί Πέτρωμα που θα βρείτε (αν πάτε με το καλό στην Τήνο) στα εξής σημεία
Αγγελική Βίδου, Τσικνιάς 6948259427
San Lorenzo, Κέχρος 2283 041549
Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου, Χώρα 22830 23289
Υλικά
1 κιλό τυρί πέτρωμα
1/2 κιλό ζάχαρη
5 αυγά περίπου, όσα σηκώνει το τυρί
1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
1/4 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
χυμό 1 πορτοκαλιού
1/4 κουταλιά γλυκού αλάτι
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα νερό περίπου
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά μέχρι να πετύχουμε ζυμάρι μέτριο, ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Χωρίζουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος πορτοκαλιού. Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα.
Αλέθουμε το τυρί πέτρωμα (μυζήθρα άβραστη καλά στραγγισμένη) σε λεκάνη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό μίγμα που στέκεται.
Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται. Κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια.
Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουταλιά γλυκού γέμιση. Σηκώνουμε το φύλλο προς τα πάνω και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τσιμπάμε πυκνά γύρω γύρω, ώστε να γίνει ψιλό πλισέ.
Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ταψί (κατά προτίμηση αλουμινένιο ή χάλκινο), στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε κάθε μια με ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Διατηρούνται δύο εβδομάδες εκτός ψυγείου.