ΘΕΛΕΙ ΜΙΞΕΡ ΧΕΙΡΟΣ Ή ΣΤΑΘΕΡΟ
Με αντικατάσταση του γάλακτος με νερό, γίνονται νηστίσιμα.
Γύρω στα 12 τεμάχια με διπλό κορδόνι ή 20 μονά.
Έκανα την μισή δόση με μισό κιλό αλεύρι.
Λοιπόν δεν είναι τα κλασσικά λεπτά μεγάλα κουλούρια αν και μπορούν να γίνουν με μικρές αλλαγές, όπως να τα πλασετε πολύ λεπτά κορδόνια μονά και να συμπληρωσετε λίγο ταχίνι.
Είναι απίστευτα ωραία και νόστιμα.
Θα σας γράψω όπως πάντα μυστικά επιτυχίας.
Γίνονται εύκολα με το μίξερ χειρός χρησιμοποιώντας τα εξαρτήματα που μοιάζουν με μακριές μπούκλες, οχι τα κλασσικά του κέικ.
Σε άλλη περίπτωση, με το σταθερό μίξερ, βάζετε το εξάρτημα ζύμης.
Αλεύρι θα χρησιμοποιηθεί ή αυτό για ψωμί ή το γοχ Αλλατίνη ή ανάμεικτο.
Μπορείτε να τα ξεκινήσετε από το βράδυ, να βάλετε την ζύμη σε μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα μέσα στο ψυγείο και το πρωί αφήνετε 1 ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζετε κανονικά.
Μην βιαστειτε, η επιτυχία θέλει υπομονή για να αφρατεψει η ζύμη.
Μην προσθέτετε αλεύρι, η ζύμη λίγο να κολλάει, μετά θα την ρίξετε στον αλευρωμενο πάγκο και θα είναι αφρατη!
Δουλέψτε με σπάτουλα, μην κόβετε την ζύμη με τα χέρια! Αυτό ίσχυε για όλες τις ζύμες.
Υλικά
1 φλ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κιλό αλεύρι (και λιγότερο) γοχ (ή μισό-μισό με σκληρό αλεύρι) +για το δούλεμα της ζύμης μας
1 φλ. χλιαρό γάλα (σε νηστεία, αντικαθιστούμε με νερό)
1 φλ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
Για το πασπάλισμα:
1 κ.σ. μέλι
1 φλ. χλιαρό νερό
Σουσάμι
Σε λεκάνη ή στο σταθερό μίξερ , ρίξτε μαγιά και νερό, ελάχιστη ζάχαρη μια τσιμπια. Περιμένουμε 5-6′.
Μετά διαδοχικά όλα τα υλικά ενώ χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή το σταθερό, στο τέλος το αλεύρι.
Τελειωστε κάνοντας με το χέρι μια ωραία ζύμη που κολλάει! Σκεπαστε με μεμβράνη και από πάνω πετσέτα . Εδώ περιμένουμε έως και 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου αλλιώς στο ψυγείο όπως είπαμε.
Προσοχή τώρα, ρίχνετε αλεύρι στον πάγκο , με σπάτουλα αδειάζετε την ζύμη και την ΔΙΠΛΏΝΕΤΕ , είναι αφρατη και ντελικάτη. Χωρίζετε σε 8 μπαλάκια και αυτά πάλι στα δύο.
Κάνετε κορδόνια 35 εκ Και τα γυρνάτε να δεθούν μεταξύ τους.
Τα βουτάτε στο αραιωμένο μέλι και στο σουσάμι
Ψήνετε για 45′ αντίσταση, 180