Η μαγιά και τα μυστικά της!
- Η αντιστοιχία νωπής και ξηρής μαγιάς είναι : 8 -9 γ. ξηρή προς 30γρ νωπής.
- Πολύ σημαντική είναι η θερμοκρασία του υγρού που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν είναι κρύο η μαγιά μας δεν θα φουσκώσει όπως πρέπει. Αν είναι πολύ ζεστό «θα σκοτώσουμε» τη μαγιά μας και θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Η σωστή θερμοκρασία είναι 30 – 40 βαθμούς . Επειδή, όμως, δεν είναι εύκολο να μετράμε θερμοκρασίες, δοκιμάστε το εμπειρικά: Να το νιώθετε στο χέρι σας χλιαρό.
- Μην χρησιμοποιείτε ποτέ το αλάτι στην αρχή της συνταγής. Στις περισσότερες ζύμες αναφέρουν ζάχαρη και αλάτι. Η ζάχαρη μπορεί να μπει και στο ανέπιασμα της μαγιάς μας, καθώς και λειτουργεί ως τροφή για το μύκητα που χρειαζόμαστε. Αντίθετα, το αλάτι τον σκοτώνει, γι’ αυτό και είναι καλύτερο να προσθέσουμε το αλάτι μας στο τέλος μαζί με το αλεύρι.
πηγη kritikes-geuseis.gr