Από την καλή μας φίλη Αικατερίνα Δαβελοπούλου
Καλοκαιρινά λαχανικά με κιμά
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κολοκύθια
2 μελιτζάνες μέτριες
1 πιπεριά κέρατο
1 πατάτα
Δυόσμο
Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα
Ελαιόλαδο
250γρ πασάτα
Λίγη κέτσαπ
Ροζέ κρασί
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια. Τα βάζουμε όλα σε ένα σκεύος, ψιλοκόβουμε και το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού.
Σε κατσαρόλι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και σωτάρουμε τον κιμά. Ρίχνουμε το μπαχάρι και την κανέλα. Όταν ο κιμάς αλλάξει χρώμα προσθέτουμε τα λαχανικά, τα φέρνουμε δυο βόλτες, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την σάλτσα και την κέτσαπ. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένο. Λίγο πριν το τέλος δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλάτι.
Μυστικούλια:
Δεν αφαιρούμε τη φλούδα από τη μελιτζάνα ούτε με τη «ριγέ» εκδοχή της. Αυτό βοηθάει στο να μη διαλυθούν τα κομμάτια αφενός, αφετέρου δε, δεν χάνουμε την νασουνίνη, το αντιοξειδωτικό που υπάρχει μόνο στη φλούδα της μελιτζάνας και είναι ευεργετικό για τον εγκέφαλό μας.
Κρεμμύδι ή σκόρδο ταιριάζουν στο φαγητό, αλλά το κάνουν πιο βαρύ. Σε μια φθινοπωρινή εκδοχή δοκιμάστε τα. Αλλά και χωρίς αυτά δεν χάνει σε γεύση.
Δεν ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες, δεν τηγανίζουμε κανένα λαχανικό. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά όλα μαζί, να ανταλλάξουν τα αρώματά τους.
Αν προσθέσουμε στα μπαχαρικά τζίντζερ έχουμε μια πιο πικάντικη εκδοχή και αν προσθέσουμε κουρκουμά η σάλτσα θα δέσει πιο γρήγορα.
Κι ένα τελευταίο από την κα Βέφα: όταν χρησιμοποιούμε φρέσκια ντομάτα στο φαγητό ρίχνουμε μια κουταλιά κέτσαπ και μια κουταλιά πελτέ. Ο πελτές ενισχύει το χρώμα ενώ η κέτσαπ έχει μέσα (τόσο όσο) και ζάχαρη και ξίδι για να ισορροπήσει η γεύση.
Εμείς βάζουμε και στην πασάτα! (κέτσαπ όχι πελτέ)