Καπονάτα Σικελίας!
(καταγωγή από Καταλονία Ισπανίας)
Η καπονάτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Σικελία με αρκετές παραλλαγές ανά περιοχή. Πρόκειται ουσιαστικά για μια γλυκιά και ταυτόχρονα ξινή σάλτσα μελιτζάνας, με υλικά όπως το σέλερι, η κάπαρη και το κουκουνάρι να συνθέτουν μια απίθανη σάλτσα με την ιδιότητα να μπορεί να φαγωθεί είτε ζεστή, είτε κρύα. Η καταγωγή της καπονάτας λέγεται ότι είναι ισπανική, συγκεκριμένα από την περιοχή της Καταλονίας και ήταν σε μορφή…σούπας.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΝΑΤΑ ΣΙΚΕΛΙΑΣ
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι λευκό
- 4 κλωνάρια σέλερι
- 300 γρ. ντομάτες ώριμες
- 15 ελιές πράσινες
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 4 κ.σ. σταφίδες σουλτανίνα
- 60 γρ. ζάχαρη
- 60 ml ξίδι λευκό
- φρέσκος βασιλικός
- 40 γρ. πελτέ ντομάτας
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΝΑΤΑ ΣΙΚΕΛΙΑΣ
- Κόβουμε την κάθε μελιτζάνα σε 12-14 κομμάτια.
- Αλατίζουμε τα κομμάτια μελιτζάνας και τα αφήνουμε 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε με πετσέτα. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την πικράδα της μελιτζάνας.
- Βάζουμε μπόλικο ηλιέλαιο στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, το σέλερι και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τις ντομάτες σε κομμάτια, ξαρμυρίζουμε την κάπαρη σε άφθονο νερό, αφαιρούμε το κουκούτσι απ’ τις ελιές και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, τον πελτέ και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, προσθέτουμε τις σταφίδες και τις μελιτζάνες.
- Γαρνίρουμε με βασιλικό.
πηγη petros-syrigos.com