Pasta con le sarde, το εμβληματικό πιάτο της Σικελίας
(μακαρόνια με σαρδέλες!) αναλυτική συνταγή
Υλικά για 4 άτομα
600 γρ. φρέσκα μακαρόνια ή σπαγγέτι απλό
800 γρ. φρέσκια χοντρή σαρδέλα
4 αντσούγιες φιλεταρισμένες
3 μέτρια φινόκιο σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες
3 σκ. σκόρδο
50 γρ. μαύρη σταφίδα
100 γρ. αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη και κομμένη
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
μερικές κλωστούλες ζαφορά (σαφράν)
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
800 γρ. φρέσκια χοντρή σαρδέλα
4 αντσούγιες φιλεταρισμένες
3 μέτρια φινόκιο σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες
3 σκ. σκόρδο
50 γρ. μαύρη σταφίδα
100 γρ. αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη και κομμένη
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
μερικές κλωστούλες ζαφορά (σαφράν)
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τη σταφίδα σε ένα μπολ με λίγο χλιαρό νερό για 10′. Βάζουμε τη ζαφορά σε 3 κ.σ. χλιαρό νερό.
Βράζουμε τα φινόκιο για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και τα στραγγίζουμε. Κρατάμε το νερό που έβρασαν για τα ζυμαρικά. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και αφαιρούμε το μεσαίο κόκκαλο. Τις πλένουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι με προσοχή, να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τη σταφίδα (στραγγισμένη), την αμυγδαλόψιχα, τις αντσούγιες, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τη ζαφορά με το νερό της και ανακατεύουμε στη φωτιά όλα μαζί για 3′-4′. Ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο τηγάνι τηγανίζουμε τα φιλέτα της σαρδέλας κρατώντας 4-5 στην άκρη. Βγάζουμε τις σαρδέλες σε απορροφητικό χαρτί και ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τις φέτες του φινόκιο καθώς και τις σαρδέλες που αφήσαμε στην άκρη. Καθώς σιγοψήνονται τα κομματιάζουμε όλα μαζί με ένα ξύλινο κουτάλι, να γίνουν ένα μείγμα. Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό (μαζί με το νερό όπου έβρασε το φινόκιο) και τα βγάζουμε al dente (δεν τα παραβράζουμε).
Tα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το μείγμα των κρεμμυδιών, προσθέτοντας και 2-3 κουταλιές από το μείγμα φινόκιο-σαρδέλας. Ανακατεύουμε καλά, να πάει η σάλτσα παντού. Σε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε λίγη φρυγανιά και βάζουμε επάνω μια στρώση ζυμαρικά.
Συνεχίζουμε με μερικές κουταλιές από το μείγμα του φινόκιο και μια στρώση τηγανιτές σαρδέλες στη σειρά. Συνεχίζουμε με ζυμαρικά και τα άλλα υλικά με τον ίδιο τρόπο και τελειώνουμε τις στρώσεις με τηγανιτή σαρδέλα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη φρυγανιά. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, αφήνουμε να σταθεί 15′ και σερβίρουμε.
Διαφορετικά, μπορούμε να βάλουμε το φαγητό για 7′-8′ σε προθερμασμένο δυνατό φούρνο και να σερβίρουμε αμέσως. Πάντως, το φαγητό αυτό τρώγεται και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
πηγη athinorama.gr