Από την καλή μας φίλη Μαρία Ν.Κίτσου
Καρπούζι γλυκό του κουταλιού 🍉🍉
Υλικά
• 1 κιλό καθαρισμένη φλούδα καρπουζιού (το άσπρο μέρος)
• 800 γραμ. ζάχαρη
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 100 γραμ. αμύγδαλα καβουρντισμένα (προαιρετικά)
• 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
• 2½ λεμόνια (το χυμό τους)
Εκτέλεση
Αφού φάμε το καρπούζι μας, μαζεύουμε τις φλούδες, (στις οποίες έχουμε φροντίσει ν᾿ αφήσουμε και λίγη κόκκινη ψίχα και καθαρίζουμε το πράσινο εξωτερικό μέρος.
Πλένουμε τις φλούδες, τις κόβουμε σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει τα 2 λεμόνια.
Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα βάρος αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό
και τα αφήνουμε για 1, τουλάχιστον ώρα.
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τ᾿ αμύγδαλα, την αρμπαρόριζα για το άρωμα και το χυμό από το μισό λεμόνι για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το αφήνουμε να κρυώσει.
— Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα καρπούζια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη.
— Για να ετοιμάσουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα:
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε τ᾿ αμύγδαλα μέσα, για 1΄ – 2΄ λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι, τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν και έπειτα τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Συνταγή από trikalaola.gr