Από την καλή μας φίλη Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία
Και όσοι πάτε στην Μήλο … εμείς πάμε συχνά λόγο καταγωγής του συζύγου …. 99 μοναδικές , υπέροχες , ξεχωριστές, παραλίες σας περιμένουν … όχι όλες προσβάσιμες με αυτοκίνητο … άλλες με τα πόδια, άλλες με βαρκούλες …. αλλά εξαιρετικές… ένα νησί καταπληκτικό, να πάτε στις κατακόμβες, οι μοναδικές που έχουν σωθεί στην Ελλάδα, …. να ανεβείτε στην Πλάκα για ηλιοβασίλεμα και για το μουσείο … και τσιπουράκια στα όμορφα πλακόστρωτα … στο Κλίμα, θα δείτε, τα ξεχωριστά χρωματιστά σπιτάκια … που η θάλασσα μπαίνει κάτω από τα σπίτια … να φάτε φρέσκο ψάρι … αξίζει να την γυρίσεις γύρω γύρω με καικάκι …. θα ξετρελαθείτε … …. φεύγεις με τις καλύτερες εντυπώσεις ….. και μην ξεχάσετε να φάτε Καρπουζόπιτα !!!!!
Παραδοσιακό γλυκό της Μήλου !!
Ένα από τα πιο ωραία και δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, το καρπούζι, γίνεται από τα χέρια των νοικοκυρών της Μήλου, σε ένα γλυκό, ελαφρύ, χωρίς πολλά υλικά, που ψήνεται στο φούρνου…. την διάσημη Καρπουζόπιτα….
Γλυκιά κυκλαδίτικη πίτα, που δεν λιγώνει και δεν βαραίνει.
Όλοι αλλάζουν την συνταγή, βάζοντας έξτρα υλικά ….αλλά η βασική συνταγή είναι αυτή!!!
Ο πεθερός μου και η πεθερά μου γέννημα θρέμμα της Μήλου .. η πεθερά μου την έκανε με κλειστά μάτια … έτσι μου την έμαθε και εμένα !!!!
Καρπουζόπιτα….. της Καίτη Νίνου συνταγή (Μαριγούλα Νίνου)
Υλικά
1 μεγάλο καρπούζι, μόνο την ψίχα του
1 ποτήρι νερού αλεύρι
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
2 κουταλιές σουπ. μέλι
¼ φλιτζ τσαγ. ελαιόλαδο
½ φλιτζ. Τσαγ.σουσάμι
και κανέλα όσο σας αρέσει
Διαδικασία
Ανοίγω ένα καρπούζι, το κόβω στη μέση (τριζάτο όπως έλεγε η πεθερά μου).
Βγάζω την ψίχα με ένα μαχαίρι ή ένα μεγάλο κουτάλι και το καθαρίζω από τα σπόρια.
Βάζω το καθαρισμένο καρπούζι σε μια λεκάνη και το λιώνω πολύ λίγο, με το χέρι.
Σουρώνω το χυμό σε ένα ποτήρι και το βάζω ψυγείο να το πιώ μετά …..
Προσθέτω τη ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι, και ανακατεύω με το χέρι πολύ λίγο, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το χυμό του καρπουζιού και να γίνει ένας παχύς ροζοκόκκινος χυλός.
Τα κομμάτια καρπουζιού πρέπει να είναι στο μέγεθος ενός γίγαντα….όταν ψηθεί πρέπει να τα καταλαβαίνεις στο δόντι.
Λαδώνω ένα ταψί πολύ καλά δεν το λυπάμαι το λάδι και πασπαλίζω με σουσάμι.
Ρίχνω μέσα το μείγμα και ραντίζω πάλι με λίγο λάδι από πάνω.
Πασπαλίζω με μπόλικο σουσάμι και κανέλα σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170 βαθμούς, βάζω το ταψί και ψήνω τουλάχιστον 1 ώρα.
Πρέπει να ξεροψηθεί καλά η επιφάνεια της Καρπουζόπιτας και μέσα να είναι υγρή, μαλακιά και να καταλαβαίνεις το καρπούζι.
Αυτή είναι η Καρπουζόπιτα
Καλή επιτυχία !!!