Καρυδόπιτα Ραψάνης, παραδοσιακή, με ρύζι!
Από την Μαίρη Παναγάκου, flynews.gr
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά λεπτό, τύπου Βηρυττού
1/2 κιλό καρύδια ψιλοκομένα
1 φλ τσ ρύζι γλασέ
1 1/2 κ γλ κανέλα
1/2 φλ τσ ζάχαρη
1/2 κ γλ γαρύφαλλο τριμένο
λίγο μοσχοκάρυδο τριμένο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Για το σιρόπι
4 φλ τσ ζάχαρη
3 φλ τσ νερό
1 κ γλ χυμό φρέσκο λεμόνι
την φλούδα ενός πορτοκαλιού
Τρόπος παρασκευής
1. Βράζετε το ρύζι σε αρκετό νερό και το στραγγίζετε. Ανακατεύετε τα ψιλοκομένα καρύδια με το ρύζι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και την ζάχαρη.
2. Στρώνετε το 1/3 από τα φύλλα σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, αλείφοντας το καθένα με λάδι και ραντίζετε το 1/2 από το μείγμα. Στρώνετε από πάνω τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα, (πάλι αλειμμένα με λάδι) και ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα. Απο πάνω απλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα μεταξύ τους και αυτά.
3. Χαράζετε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι την καρυδόπιτα, σε σχήμα ρόμβου. Ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο, για 40′-45′. Βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε για λίγο να κρυώσει.
4. Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας για 3′ όλα τα υλικά μαζί. Το αφήνετε να κρυώσει και το ρίχνετε στην ζεστή καρυδόπιτα.