Μια μεγάλη δόση ζύμης για κατάδες φτιάχνεται με τα εξής υλικά:
2 ποτήρια καλό λάδι,
1 ποτήρι βούτυρο,
1 ποτήρι ζάχαρη,
1 ποτήρι αλισίβα (6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βρόχινο νερό
2 κουταλιές της σούπας στάχτη καθαρή και καλά κοσκινισμένη
Αν χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ποσότητα αυξάνουμε τις δόσεις
Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα την στάχτη. Ανακατεύουμε για λίγο και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την στάχτη να κατασταλάξει. Αφού γίνει αυτό, την σουρώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο.
2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη (από ξύλα/ξυλόφουρνο κ.λπ.)
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αμέσως μετά την παρασκευή της.
Υλικά που προσθέτουμε
1 ποτηράκι του λικέρ ούζο, 1 κουταλάκι σόδα, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ και το χυμό 1 λεμονιού.
Χρησιμοποιούμε όσο αλεύρι σηκώσει για να γίνει η ζύμη μαλακή, αφού οι κατάδες δε μελώνονται.
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την αλισίβα, το ούζο, τη σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό του λεμονιού. Στο τέλος προσθέτουμε κοσκινισμένο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Για τη γέμιση χρειαζόμαστε
περίπου 1 κιλό καρυδόψιχα αλεσμένη (ή καρυδόψιχα και αμυγδαλόψιχα μαζί),
1 κουτάλια κανέλα, τριμμένο μοσχοκάρυδο
και 1 μεγάλη κουταλιά μέλι διαλυμένη σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης στη συνέχεια, τα «ανοίγουμε» στρογγυλά, βάζουμε μέσα μια κουταλίτσα γέμιση και τα πλάθουμε μισοφέγγαρα. Μετά με καθαρό ψαλιδάκι, χαράζουμε τους «κατάδες». Τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώσπου να ροδίσουν. Όταν ψηθούν, τους πασπαλίζουμε με ξάχαρη άχνη, όπως τους κουραμπιέδες, ραντίζοντας προηγουμένως με λίγο ανθόνερο.