Σουηδικά κεφτεδάκια με σάλτσα και πουρέ!
(συνταγή από το Funky Cook με χρήσιμες σημειώσεις)
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
450 gr. κιμά μοσχαρίσιο
100 gr. κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι ξερό
70 gr. ψίχουλα ψωμιού
1 μέτρια πατάτα βρασμένη
50 ml. γάλα
40 gr. βούτυρο
1 αυγό
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Μπαχάρι
Μοσχοκάρυδο
Κανέλα
Κύμινο
Για τα κεφτεδάκια
450 gr. κιμά μοσχαρίσιο
100 gr. κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι ξερό
70 gr. ψίχουλα ψωμιού
1 μέτρια πατάτα βρασμένη
50 ml. γάλα
40 gr. βούτυρο
1 αυγό
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Μπαχάρι
Μοσχοκάρυδο
Κανέλα
Κύμινο
Για το τηγάνισμα
Βούτυρο
Ελαιόλαδο
Βούτυρο
Ελαιόλαδο
Για την σάλτσα
1¼ κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
350 ml. ζεστό ζωμό βοδινού
80 ml. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
1¼ κουταλιά της σούπας worcestershire sauce
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
Λευκό πιπέρι
Αλάτι
1¼ κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
350 ml. ζεστό ζωμό βοδινού
80 ml. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
1¼ κουταλιά της σούπας worcestershire sauce
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
Λευκό πιπέρι
Αλάτι
Για τον πουρέ
500 gr. πατάτες βρασμένες
100 gr. γάλα ζεστό
150 gr. τσένταρ ή κίτρινο τυρί
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
500 gr. πατάτες βρασμένες
100 gr. γάλα ζεστό
150 gr. τσένταρ ή κίτρινο τυρί
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με το βούτυρο.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά στο μίξερ, για περίπου 5 λεπτά και τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο.
Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια (20 gr.) και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Τηγανίζουμε ελαφρά τα κεφτεδάκια με ένα μείγμα από βούτυρο και ελαιόλαδο.
Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ταψί, τα ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά στους 170ο C
και τα κρατάμε ζεστά.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά στο μίξερ, για περίπου 5 λεπτά και τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο.
Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια (20 gr.) και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Τηγανίζουμε ελαφρά τα κεφτεδάκια με ένα μείγμα από βούτυρο και ελαιόλαδο.
Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ταψί, τα ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά στους 170ο C
και τα κρατάμε ζεστά.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα:
Στο τηγάνι που τηγανίσαμε τα κεφτεδάκια ρίχνουμε το βούτυρο, μόλις λιώσει και αρχίζει να αφρίζει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσοκαφέ χρώμα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον ζωμό, τα μπαχαρικά, την μουστάρδα, την ζάχαρη και την worcestershire sauce.
Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, η οποία δεν πρέπει να είναι παχύρεστη, τραβάμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον ζωμό, τα μπαχαρικά, την μουστάρδα, την ζάχαρη και την worcestershire sauce.
Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, η οποία δεν πρέπει να είναι παχύρεστη, τραβάμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι και τα κρατάμε ζεστά.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ: Με το ειδικό εργαλείο ή με μια κουτάλα πατάμε τις πατάτες να γίνουν σαν πουρές, καρυκεύουμε, προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, τέλος προσθέτουμε το τσένταρ.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα ή ατομικά πιάτα πουρέ με σάλτσα και κεφτεδάκια.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα ή ατομικά πιάτα πουρέ με σάλτσα και κεφτεδάκια.
– Μπορούμε να παραλείψουμε την κρέμα γάλακτος και να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι στραγγιστό.
– Τα κεφτεδάκια δεν είναι αναγκαίο να τα ζυμώσουμε στο μίξερ, δοκιμάστε το όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό!
– Τα κεφτεδάκια δεν είναι αναγκαίο να τα ζυμώσουμε στο μίξερ, δοκιμάστε το όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό!