Το παραδοσιακό γλυκό της Αιτωλοακαρνανίας!
(συνταγή από iaitoloakarnania.gr)
Το κατιμάρι είναι ένας είδος μπακλαβά και παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ή σαρακοστιανό έδεσμα που γίνεται από ένα μείγμα κανέλας, γαρύφαλλου, καρυδιών, αμύγδαλων, σουσαμιού και ζάχαρης.
Υλικά για το χωριάτικο φύλλο
- 1 κιλό αλεύρι
- 400γρ νερό
- αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
Υλικά για τη γέμιση
- ½ κιλό καρύδια
- αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 1 φακελάκι σουσάμι (100 γρ.)
- 2 κουταλιά της σούπας κανέλα
- ½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
- ½ κούπα λάδι
- ½ κούπα τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
- ½ κούπα τσαγιού ζάχαρη
Για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το γαρύφαλλο το σουσάμι τη κανέλα τη φρυγανιά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
Ανοίγουμε τα φύλλα και τα λαδώνομαι ένα ένα και ρίχνουμε το μείγμα και μετά το βάζουμε σουρωτό στο λαδωμένο ταψί. Αυτό το επαναλαμβάνουμε ώσπου να γεμίσει το ταψί.
Ρίχνουμε λίγο καυτό λάδι πάνω στα φύλλα πριν τα ψήσουμε
Στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180ο βαθμούς. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό από πάνω.
μεγάλη φωτο από ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS