Θαλασσινοί κεφτέδες για μερακλήδες! (ψητοί ή τηγανιτοί)
Για 4 μερίδες
- 200 γρ καθαρισμένα καλαμάρια
- 200 γρ καθαρισμένες σουπιές
- 200 γρ καθαρισμένο χταπόδι
- 2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- 2 φλ τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 200 γρ ψωμί μουλιασμένο σε λευκό κρασί
- 1 φλ του τσαγιού κόκκινο κρασί
- 4 κ.τ.σ ξύδι
- 1 φλ του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κ.τ.σ. ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
- Τριμμένη γαλέτα όσο τραβήξει για να πλάθονται
Τρόπος μαγειρέματος
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι, τα καλαμάρια και τις σουπιές. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το μουλιασμένο ψωμί στημένο και διαλυμένο, τον μισό μαϊντανό, τις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, το κόκκινο κρασί και το ξύδι και το λάδι.
Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά το μίγμα με τα χέρια, το βάζετε στο μίξερ λίγο-λίγο και το αλέθετε μέχρι να γίνει πολτός. Τον αδειάζετε σε ένα άλλο μπολ. Μόλις τελειώσει και η τελευταία δόση, αφήνετε τον πολτό να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Του προσθέτετε σιγά-σιγά γαλέτα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει απαλά. Του ρίχνετε από πάνω λίγο αλεύρι και αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να σφίξει για περίπου ½ ώρα. Οι κεφτέδες μπορούν να γίνουν τηγανητοί ή ψητοί.
Αν τους κάνετε τηγανητούς τους πλάθετε στρογγυλούς, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε.
Αν τους κάνετε ψητούς τους πλάθετε σε πλατιά μπιφτέκια, τα βάζετε σε ένα ταψί -αν θέλετε ανάμεσα προσθέτετε πατατούλες αφού τις αλατοπιπερώσετε χωριστά- περιχύνετε με λίγο λάδι και ψήνετε στο φούρνο στους 180ο για περίπου 1 ώρα.
Η συνταγή είναι του Ηλία Μαμαλάκη και την φιλοξενεί το αγαπημένο μου bostanistas.gr