ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΕΛΙ, θυμάρι ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, χωρίς ΜΙΞΕΡ, για σκεύος με σούστα ή για καλά λαδωμένο + αλευρωμένο ταψάκι
Συστατικά
1 φλιτζάνι ή 2% απλό γιαούρτι με πέτσα (πρόβειο προτιμήστε)
2/3 φλ.τσ. σπορέλαιο +επιπλέον για την άλειμμα του σκεύους
2/3 φλ.τσ. μέλι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι φύλλα (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
3 μεγάλα αυγά (50-60γρ συνήθως είναι το καθένα)
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι γενικής χρήσης
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2/3 φλ.τσ. σπορέλαιο +επιπλέον για την άλειμμα του σκεύους
2/3 φλ.τσ. μέλι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι φύλλα (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
3 μεγάλα αυγά (50-60γρ συνήθως είναι το καθένα)
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι γενικής χρήσης
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Τοποθετήστε μια σχάρα στη μέση του φούρνου και θερμάνετε στους 180
Λαδώστε ένα σκεύος με σούστα και αποσπώμενο πάτο, κόψτε λαδόκολλα για τον πάτο και λαδώστε και αυτήν.
Χτυπάμε με σύρμα μαζί το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το μέλι, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα φαγητού και το αλάτι. Ανακατέψτε με μια σπάτουλα απαλά , έως ότου όλα τα υλικά ενσωματωθούν. (μην σας πειράξουν κάποιες ανωμαλίες στην ζύμη)
Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να την απλώσετε ομοιόμορφα. Ψήνουμε έως ότου η κορυφή να ροδίσει ελαφρά και ένα ξυλάκι ή ένα μαχαίρι βγει καθαρό, στα 40 έως 45 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΤΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ τον φουρνο
Μεταφέρετε το κέικ μόλις βγει σε μια σχάρα, με την φόρμα του Τρέξτε ένα μαχαίρι γύρω από το ταψί για να χαλαρώσετε. Ανοίξτε το ελατήριο.
Διαφορετικά, αναποδογυρίστε το κέικ σε μια πλάκα και γυρίστε το πίσω στη σχάρα ή στο πιάτο.
Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
πηγη thekitchn.com