Σοκολατένιο κέικ με γλάσο
(δημοσιευμένη το 2018 στο crunchycreamysweet.com)
Υλικά
1 φλιτζάνι τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ τσ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
1/4 φλιτζάνι τσ. κακάο (χωρίς ζάχαρη αν βρείτε)
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού (αν δεν βάλετε σόδα θα αυξήσετε το μπέικιν σε 1,5 κ.γλ)
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 μεγάλο αυγό
1/2 φλιτζάνι τσ. φυτικό έλαιο (σπορέλαιο)
1/2 φλυτζάνι τσ. ζεστό νερό
1/2 φλιτζάνι τσ.ξυνή κρέμα (sour cream) **
** ή αν θέλετε αντί για ξυνή κρέμα βάζετε 1 κουταλιά μηλόξυδο για 100ml φρέσκο γάλα. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να σταθούν για 5 λεπτά, θα δειτε ότι αλλάζει η σύσταση του γάλακτος, θα μοιάζει ότι έκοψε, δεν σας απασχολεί.
Για την επικάλυψη
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/4 φλιτζάνι κακάο
1,25 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
2 με 3 κουταλιές της σούπας γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2-3 αμπούλες
Σε ένα τετράγωνο ή στρογγυλό ταψάκι 25Χ25 βάζετε λαδόκολλα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αέρα
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, ανακατεύετε αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, σόδα, μπέικιν και αλάτι.
Προσθέστε το αυγό, το λάδι και την ξυνή κρέμα (ή το μείγμα γάλα με το ξύδι) και χτυπήστε καλά με μίξερ. Προσθέστε ζεστό νερό και χτυπήστε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη (θα είναι πολύ ρευστή)
Ρίξτε στο ταψάκι. Χτυπήστε απαλά προς το πάγκο για να απελευθερώσετε τυχόν φυσαλίδες αέρα.
Ψήστε για 25 έως 30 λεπτά ή μέχρι να βγει η οδοντογλυφίδα σε λίγα σημεία καθαρά.
Αφήστε να κρυώσει.
Για να κάνετε το γλάσο, λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα πάνω από μέτρια χαμηλή θερμότητα. Προσθέστε σκόνη κακάο και χτυπήστε ελαφρά. Αφήστε για 2 λεπτά αλλά να μην βράσει. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη θερμότητα. Προσθέστε άχνη και ανακατέψτε. Προσθέστε βανίλια και γάλα, μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά. Το γλάσο πρέπει να είναι λαμπερό και ομαλό. Ρίξτε πάνω από το χλιαρό κέικ και απλώστε με μια σπάτουλα. Αφήστε να κρυώσει πριν κόψετε.