Κέικ με κόκκινο κρασί!
12 κουταλιές της σούπας βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια ή 4-5 κάψουλες
2 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζάνι κακάο χωρίς ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα (αν δεν θέλετε σόδα λόγω γεύσης, βάλτε συνολικά 4 κ.γλ. μπέικιν)
1/2 κ.γλ.αλάτι
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
3/4 φλιτζάνι Pinot Noir (ή άλλο κόκκινο κρασί)
Για το κόκκινο κρασί σοκολάτας ganache
140-150 γρ κουβερτούρα
1/3 φλ. κόκκινο κρασί
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
Βουτυρώνετε μια φόρμα και αφήστε τη στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ,χτυπάτε με μίξερ βούτυρο, και ζάχαρες για 2′.
Προσθέστε τα αυγά ένα ένα τη φορά. Προσθέστε την βανίλια
Κοσκινίστε αλεύρι, σκόνη κακάο, μπείκιν (και σόδα αν βάλετε) και αλάτι. Προσθέστε προσεκτικά το μισό μέρος στα υγρά συστατικά, στη συνέχεια προσθέστε το γιαούρτι και το κρασί, ανακατεύοντας ελαφρά με κουτάλι. Τέλος, προσθέστε τα υπόλοιπα ξηρά συστατικά.
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να βγει ένα καθαρό μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αφήνουμε να κρυώσουμε ελαφρά πριν αναστρέψουμε και ρίχνουμε την σοκολάτα ganache.
Για να κάνετε το ganache,
Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε νερό να ζεσταθεί και από πάνω ένα άλλο μεταλικό σκεύος που θα λιώσετε την σοκολάτα Μόλις λιώσει πλήρως, χτυπήστε το σε 1/3 φλιτζάνι κόκκινο κρασί. Το μείγμα μπορεί να πήξει ελαφρώς – αν το κάνει, προσθέστε σε μια κουταλιά περισσότερο κρασί. Ρίξτε πάνω από το κέικ.