Κέικ με λωτούς!
(η συνταγή είναι του Πετρετζίκη, αν θέλετε δεν βάζετε γλάσο)
Για το κέικ
- 210 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική ή 3-3,5 κ.γλ μπέικιν
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αβγά
- 50 γρ. κονιάκ
- 2-3 λωτούς
- 100 γρ. καρυδόψιχα, σε σκόνη
- 100 γρ. σταφίδες, μαύρες
Για το γλάσο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 20 γρ. κονιάκ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Βρέχουμε ελαφρά μία λαδόκολλα, την τσαλακώνουμε και με αυτή καλύπτουμε μία φόρμα 10×20 εκ. Αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα στη χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
- Ανεβάζουμε το μίξερ στη μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά ένα ένα περιμένοντας να απορροφηθεί το ένα πριν προσθέσουμε το επόμενο και στη συνέχεια το κονιάκ.
- Ξεφλουδίζουμε τους λωτούς και τους κόβουμε σε κομμάτια. Χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να διαλυθούν τελείως οι λωτοί.
- Ρίχνουμε τα 250 γρ. πουρέ στον κάδο του μίξερ και αφήνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Τέλος, προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Για το γλάσο
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την άχνη με το κονιάκ.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα λείο παχύρευστο μείγμα.
- Κόβουμε τον λωτό σε λεπτές φέτες και διακοσμούμε πάνω από το κέικ.
- Διακοσμούμε με το γλάσο και σερβίρουμε.