του Πέτρου Μαουνατζή
ΥΛΙΚΑ:
- 500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 220γρ βούτυρο
- 200γρ μέλι
- 4 αυγά
- 2 βανίλια
- 250γρ χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. κανέλα (σκόνη)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
1 /2 φλιτζάνι μέλι
1 κ.σ. βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε καλά με βουτυρο ένα τετράγωνο ταψάκι πλευράς 25 εκ., αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τα αυγά , ένα κάθε φορά, και τη βανιλια μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο και αφράτο. Προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό πορτοκαλιού, συνεχίζοντας να δουλεύουμε. Όταν το μείγμα ενοποιηθεί, το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι/φόρμα και ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυωσει 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Βάζουμε το μέλι, και το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό με ένα κουτάλι επάνω στο κρύο κέικ.