-
3 κούπες ελαιόλαδο
-
¾ κούπας κονιάκ
-
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
-
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
-
1 κουταλιά γεμάτη σόδα σε σκόνη
-
1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα σε σκόνη
-
1 κουταλάκι κοφτό γαρίφαλο σε σκόνη
-
½ κούπα ζάχαρη
-
1 κιλό + μια κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
750 γραμμάρια μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο
-
3 κούπες νερό
-
1 φλούδα πορτοκάλι
-
2 κούπες καρύδια χοντροαλεσμένα
Σε προθερμασμένο φούρνο, 180 βαθμών για 25 λεπτά. Τα υπέροχα μπισκότα ήταν έτοιμα. Κρύωσαν τελείως και ήταν έτοιμα για μέλωμα. Πριν φτιάξω το σιρόπι έφαγα την άκρη από ένα. Ήταν τραγανά, με πλούσιο άρωμα και ευγενικά υλικά. Πλημμύρισμα χαράς.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι έβρασα το μέλι με το νερό και τη φλούδα. Αφαίρεσα τη φλούδα και ξεκίνησα τη διαδικασία.
Με μία τρυπητή κουτάλα έπαιρνα 4 κάθε φορά, τα βουτούσα στο πορτοκαλένιο σιρόπι που σιγόβραζε, τα τοποθετούσα σε ένα μαξιλάρι από χοντροαλεσμένο καρύδι και τα σκέπαζα πάλι με τον ίδιο τρόπο. «Για να κολλήσει το καρύδι πρέπει να είναι ζεστά από το σιρόπι», ήταν η συμβουλή, την οποία ακολούθησα.
Μέχρι να τελειώσει η διαδικασία πέρασαν από το μυαλό μου δεκάδες ιστορίες αγάπης, έρωτα με διαφορετικό τέλος κάθε φορά μα με μια κοινή συνισταμένη: τη ζώνη αγνότητας μελιστάλαχτων συναισθημάτων και γεύσεων.
*Η Ολυμπιάδα-Μαρία Ολυμπίτη είναι δημοσιογράφος