Χριστουγεννιάτικο φαγητό Κέρκυρας
Ηλίας Μαμαλάκης
Υλικά για 6 άτομα
1 χωριάτικος κόκορας 1 ½ κιλό |
|
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το ζεσταίνετε. Ρίχνετε τις μερίδες του κόκορα και τον σοτάρετε σχεδόν μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
|
||
Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα.
|
||
Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε 2 ποτήρια νερό και τον αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα.
|
||
Προσθέτετε το ξύδι, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
|
||
Χαμηλώνετε τη φωτιά, συμπληρώνετε λίγο νερό εάν χρειάζεται και μαγειρεύετε τον κόκορα για 1 ώρα περίπου μέχρι να γίνει τρυφερός.
|
||
Όσο ο κόκορας μαγειρεύεται βράζετε τα μακαρόνια και τα σουρώνετε.
|
||
Όταν ο κόκορας γίνει τρυφερός τον βγάζετε , τον ακουμπάτε σε πιατέλα , συμπληρώνετε 1 φλιτζ του καφέ νερό μέσα στη σάλτσα, αφήνετε να πάρει βράση και αδειάζετε μέσα τα μακαρόνια και τα γυρίζετε 2-3 φορές να κοκκινίσουν.
|
||
Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιατέλα και από πάνω τους ακουμπάτε τον κόκορα. Πασπαλίζετε με τριμμένο κεφαλοτύρι.
|
||
Η μεγαλειοδέστερη συνταγή της Κέρκυρας. Κατακόκκινη σαν τη φωτιά, πεντανόστιμη και πραγματικά εξαιρετικά αρωματική λόγω των μπαχαρικών και ιδιαίτερα της κανέλας. Γίνεται με κόκορα, αλλά και με μοσχάρι και στις δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετική.
|