Tης Τάσας Θεοχαροπούλου δημοσιευμένη στο kozanimedia.gr
Υλικά:(50-60 κομμάτια περίπου)
1 κούπα ζάχαρη (225 γρ.)
1 κούπα νερό (280 γρ.)
αμύγδαλα ασπρισμένα
500 γρ.φυτίνη
2 κροκοι αβγών
1 κ.γ. αμμωνία διαλυμένη σε 2 κουταλιές γάλα
1/2 κουπα σιμιγδάλι ψιλό
αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει (περίπου 900 γρ.)
1 κούπα ζάχαρη (225 γρ.)
1 κούπα νερό (280 γρ.)
αμύγδαλα ασπρισμένα
500 γρ.φυτίνη
2 κροκοι αβγών
1 κ.γ. αμμωνία διαλυμένη σε 2 κουταλιές γάλα
1/2 κουπα σιμιγδάλι ψιλό
αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει (περίπου 900 γρ.)
για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη (900 γρ.)
2 κούπες νερό
1 βανίλια
3 κούπες ζάχαρη (900 γρ.)
2 κούπες νερό
1 βανίλια
Εκτέλεση
Πρώτα θα βράσουμε το σιρόπι για να κρυώνει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικα για το σιρόπι να βράσουν για 5 λεπτα περίπου απο οταν αρχίσει να κοχλάζει. Αφήνουμε στην ακρη να κρυώσει
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 4 λεπτα
Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με το βούτυρο να ασπρίσουν καλά,περίπου 10 λεπτά.Ρίχνουμε σιγά-σιγά το δεύτερο σιρόπι και την αμμωνία.
Τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να γίνει μια ζύμη,που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Βάζουμε από ένα αμύγδαλο πάνω σε κάθε κουραμπιέ.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, για 30-40 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Μόλις τους βγάλουμε απ’ το φούρνο, τους περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να πιουν όλο το σιρόπι