Θα σας δώσουμε συνταγή για γλυκό του κουταλιού κορόμηλο (ή τζερνίκια, τζάνερα ή μπουρνέλες)
Υλικά:
1 κιλό κορόμηλα κίτρινα
1 κιλό ζάχαρη
1 κλαδάκι φρέσκο βασιλικό
2 ποτήρια νερό
2 κουταλιές λιωμένο ασβέστη
χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Αραιώνουμε τον ασβέστη και ρίχνουμε τα κορόμηλα μέσα για 2 -4 ώρες ανακατεύοντας μαλακά για να μην τα διαλύσουμε (αυτό το κάνουμε για να μην μας ζαρώσει το φρούτο και να γυαλίζει, ξέρω πολύ δεν θέλετε τον ασβέστη αλλά η γιαγιά μου και όλες οι βλάχες τα περισσότερα γλυκά του κουταλιού τα έκαναν με ασβέστη).
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και το κλαδάκι του βασιλικού να βράσουν για 15 λεπτά και μετά ρίχνουμε και τα πλυμένα κορόμηλα και το χυμό λεμονιού να βράσουν για 20 λεπτά .
Το αφήνουμε όλο το βράδυ να κρυώσει στην κατσαρόλα. Τα βάζουμε σε αποστυρωμένα βάζα και σε κάθε βάζο βαζουμε και ένα φυλαράκι από βασιλικό για περισσότερο αρωμα.
Αραιώνουμε τον ασβέστη και ρίχνουμε τα κορόμηλα μέσα για 2 -4 ώρες ανακατεύοντας μαλακά για να μην τα διαλύσουμε (αυτό το κάνουμε για να μην μας ζαρώσει το φρούτο και να γυαλίζει, ξέρω πολύ δεν θέλετε τον ασβέστη αλλά η γιαγιά μου και όλες οι βλάχες τα περισσότερα γλυκά του κουταλιού τα έκαναν με ασβέστη).
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και το κλαδάκι του βασιλικού να βράσουν για 15 λεπτά και μετά ρίχνουμε και τα πλυμένα κορόμηλα και το χυμό λεμονιού να βράσουν για 20 λεπτά .
Το αφήνουμε όλο το βράδυ να κρυώσει στην κατσαρόλα. Τα βάζουμε σε αποστυρωμένα βάζα και σε κάθε βάζο βαζουμε και ένα φυλαράκι από βασιλικό για περισσότερο αρωμα.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η Βασιλική Μαργαρίτη – Κωσταμένα.
trikalaview.gr