Κοκκινιστό κοτόπουλο Ζακύνθου,
από τον σεφ Μηνά Σωτηρακόπουλο, Νέα Υόρκη!
Υλικά
5 άτομα
5 άτομα
1 1/2 κιλό κοτόπουλο μερίδες (Από ολόκληρο κοτόπουλο ή το μέρος που προτιμάμε)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 κουτί ντομάτες στο τριφτή ή πουρέ ντομάτας
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι ζάχαρη λευκή
1 ξύλο κανέλλας
10-15 κόκκους μπαχάρι
1 κύβο φρέσκου ζωμού κοτόπουλου
4 γεμάτες κ.σ. φρέσκο βούτυρο από βάζο για μαγείρεμα
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή κόκκινο ξηρό κρασί
Πιπέρι
Αλάτι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 κουτί ντομάτες στο τριφτή ή πουρέ ντομάτας
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι ζάχαρη λευκή
1 ξύλο κανέλλας
10-15 κόκκους μπαχάρι
1 κύβο φρέσκου ζωμού κοτόπουλου
4 γεμάτες κ.σ. φρέσκο βούτυρο από βάζο για μαγείρεμα
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή κόκκινο ξηρό κρασί
Πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μερίδες. Σκουπίζουμε να φύγουν όποια υγρά έχει από το πλύσιμο.
Αλατοπιπερώνουμε καλά και στη συνέχεια τις τσιγαρίζουμε στο βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μόλις μαλακώσει σβήνουμε με το κονιάκ και γδέρνουμε καλά τον πάτο να ξεκολλήσουν όσα κρεατάκια και πετσούλες έχουν κολλήσει από το τσιγάρισμα.
Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα ίσα να σκεπάζει το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μείνει με την σάλτσα του.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές, μακαρόνια με μπόλικο κεφαλοτύρι, ρύζι ή πουρέ και καλή σας όρεξη.