1 χταπόδι (περίπου 1 με 1½ κιλό)
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
3 φρέσκες ντομάτες (περασμένες στον τρίφτη)
¾ κούπας ρύζι (τύπου Καρολίνα)
Αλάτι, πιπέρι
Ματζουράνα (σάψιχο στα κεφαλονίτικα)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζωμός από το βράσιμο του χταποδιού
1 ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδι
3-4 σκελ. σκόρδο
Για το φύλλο:
400 γρ. αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα κρασί
Αλάτι
Αναμειγνύουμε και δουλεύουμε με τα χέρια τα υλικά για το φύλλο και όταν φτιάξουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο φύλλα, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (για 9 μεγάλες μερίδες), απλώνουμε το πρώτο –μεγαλύτερο σε επιφάνεια- φύλλο ώστε να προεξέχει λίγο από τα πλαϊνά, αδειάζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα, την απλώνουμε με σπάτουλα και ρίχνουμε λίγο νεράκι ώστε να μην γίνει πολύ στεγνή η πίτα. Στη συνέχεια, απλώνουμε και το άλλο φύλλο, μαζεύοντας προς τα μέσα το φύλλο της βάσης που προεξέχει. Χαράζουμε απαλά την πίτα, λαδώνουμε το φύλλο ελαφρά και ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ανακινώντας το ταψί προσεκτικά κουνιέται και η ίδια ελαφρά.