Το ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ “ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ” (ολόκληρο και ανοιγμένο) στην σχάρα συνταγή + μυστικά επιτυχίας + λάθη που κάνουμε!
-
Θα αγοράσετε καλό κοτόπουλο
-
Δεν θα αλείψετε από την πρώτη στιγμή που θα μπει στην σχάρα με σάλτσες κλπ γιατί θα καεί γρήγορα εξωτερικά
-
Θέλει μέτρια φωτιά καθ’όλη την διάρκεια
-
Θα το μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ
-
Θα το βγάλετε 30′ πριν το ψήσετε ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!
-
ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΑΛΑΤΙ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
-
Θα το τυλίξετε σε λαδόκολλα + αλουμινόχαρτο πριν το ρίξετε στην σχάρα και θα ψηθεί για 30′ κλεισμένο, για ακόμα πιο ζουμερό αποτέλεσμα
-
Ανοίγετε και ψήνετε για 30′ από κάθε πλευρά
-
Αλείψτε με κάποια σάλτσα που σας αρέσει μετά την μισή ώρα ψησίματος, την πλευρά που δεν ψήνεται και μετά γυρίστε το και αλείψτε την άλλη.
Συνταγή
1 κοτόπουλο γύρω στα 1400 γραμμάρια
½ φλιτζάνια ελαιόλαδο
ο χυμός 1 λεμονιού
160ml. κρασί λευκό
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
1 κουταλιές σούπας ρίγανη
1 κουταλιές σούπας εστραγκόν
1 κουταλιές σούπας μουστάρδα
αλάτι (το βάζετε πριν το ψήσιμο)
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Πλένετε και στεγνώνετε καλά το κοτόπουλο και το σκίζετε με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος του κόκαλου στο στήθος. Πιέζετε με τα χέρια σας δυνατά για να ανοίξει το πουλερικό με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, το κρασί, το σκόρδο, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, το εστραγκόν και τη μουστάρδα και βυθίζετε στο μείγμα αυτό το κοτόπουλο.
Το αφήνετε στη μαρινάτα 24 ώρες γυρίζοντας το συχνά.
Βγάζετε το κοτόπουλο από τη μαρινάτα του.
Ετοιμάζετε τα κάρβουνα και περάστε τη σχάρα με ένα κρεμμύδι.Τυλίξτε με λαδόκολλα, αφήστε 20-30 λεπτά να ψηθεί έτσι τυλιγμένο σε δυνατή φωτιά κάρβουνου.
Ξετυλίγετε, αφαιρείτε το περιτύλιγμα και βάζετε το κοτόπουλο με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω
Γυρίζετε το κοτόπουλο ανάποδα και ψήνετε 20′-30′ ακόμη, μέχρι να ροδίσει καλά κι από την άλλη πλευρά.
συνταγή από greekouzina.gr