Συνταγή από tastefull.gr
(50 κουλούρια)
1.000-1.200γρ αλεύρι μαλακό
450γρ ζάχαρη
250γρ. φυτίνη ή βούτυρο
10 αυγά
5 βανίλιες
1 φακελάκι αμμωνία, 28-30γρ
60ml χυμό πορτοκάλι (1 πορτοκάλι)
Για το άχνισμα
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη
1.000-1.200γρ αλεύρι μαλακό
450γρ ζάχαρη
250γρ. φυτίνη ή βούτυρο
10 αυγά
5 βανίλιες
1 φακελάκι αμμωνία, 28-30γρ
60ml χυμό πορτοκάλι (1 πορτοκάλι)
Για το άχνισμα
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη
Λιώνουμε τη φυτίνη ή το βούτυρο σε κατσαρολάκι και αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά (κρόκους, ασπράδια) με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για 20 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν, να γίνουν σαν κρέμα και να φουσκώσουν.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το κρύο ρευστό βούτυρο. Διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε. Προσέξτε να μην χυθεί εκτός κάδου, γιατί φουσκώνει μόλις ενωθεί με το πορτοκάλι.
Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ, χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε κούπα κούπα το αλεύρι. ΔΕΝ βάζουμε όλο το αλεύρι. Κρατάμε τα 200 γρ στην άκρη. Η ζύμη είναι υγρή και κολλάει.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε στον πάγκο να σταθεί για 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Με λαδωμένα χέρια παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης (± 30γρ) πλάθουμε κορδόνι μήκους 18εκ περίπου και το ακουμπάμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, σαν κουλουράκι ενώνοντας τις άκρες του.
Ψήνουμε στη δεύτερη σχάρα από κάτω για 10-15 λεπτά να ροδίσει αλλά να μην πάρει πολύ χρώμα. Θέλουμε να δούμε αν το αλεύρι είναι αρκετό για να ψηθεί το κουλουράκι χωρίς να απλώσει υπερβολικά. Αν είναι καλό συνεχίζουμε να πλάθουμε κουλουράκια με τη ζύμη όπως είναι.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά (κρόκους, ασπράδια) με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για 20 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν, να γίνουν σαν κρέμα και να φουσκώσουν.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το κρύο ρευστό βούτυρο. Διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε. Προσέξτε να μην χυθεί εκτός κάδου, γιατί φουσκώνει μόλις ενωθεί με το πορτοκάλι.
Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ, χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε κούπα κούπα το αλεύρι. ΔΕΝ βάζουμε όλο το αλεύρι. Κρατάμε τα 200 γρ στην άκρη. Η ζύμη είναι υγρή και κολλάει.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε στον πάγκο να σταθεί για 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Με λαδωμένα χέρια παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης (± 30γρ) πλάθουμε κορδόνι μήκους 18εκ περίπου και το ακουμπάμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, σαν κουλουράκι ενώνοντας τις άκρες του.
Ψήνουμε στη δεύτερη σχάρα από κάτω για 10-15 λεπτά να ροδίσει αλλά να μην πάρει πολύ χρώμα. Θέλουμε να δούμε αν το αλεύρι είναι αρκετό για να ψηθεί το κουλουράκι χωρίς να απλώσει υπερβολικά. Αν είναι καλό συνεχίζουμε να πλάθουμε κουλουράκια με τη ζύμη όπως είναι.
Αν απλώσει και γίνει επίπεδο, προσθέτουμε δυό χούφτες απο το αλεύρι που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι. Ξαναδοκιμάζουμε και αρχίζουμε να πλάθουμε και να ψήνουμε.
Βγάζουμε τα ψημένα κουλούρια προσεκτικά με σπάτουλα γιατί είναι μαλακά και τα ακουμπάμε σε σχάρα ή ταψί, μια στρώση μέχρι να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Αφού κρυώσουν ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.