Κουλουράκια λαδερά, Τήνου!
Στο μεσαιωνικό χωριό Κούμαρος της Τήνου η κ. Ρόζα Φιρίγου φτιάχνει με αγάπη και τέχνη τα τραγανά μπισκοτάκια-κέρασμα για την περίοδο της νηστείας, αλλά, όπως ισχυρίζεται και η ίδια: «Είναι τα αγαπημένα μπισκότα των παιδιών. Τα φτιάχνω συχνά για τα εγγόνια μου, που τα παίρνουν μαζί τους στο σχολείο, για να γλυκαίνονται στο διάλειμμα».
Υλικά
3 ποτήρια ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κιλό αλεύρι γοχ
1 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα (αν δεν θέλετε να βάλετε σόδα, θα βάλετε επιπρόσθετα κι άλλο μπέικιν, δηλαδή ακόμα 2,5 κ.γλ)
Εκτέλεση
Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον. Για να βγουν λεπτά τα μπισκότα περνάμε τη ζύμη από τη μηχανή ζυμαρικών, διαφορετικά τα πλάθουμε σε ό,τι σχήμα μας αρέσει.
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί λαδωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Πηγή: www.lifo.gr
**γίνονται πολύ εύκολα με το ειδικό εργαλείο της tupperware