Μια πολύ σπέσιαλ συνταγή αποκλειστικά στην ομάδα μας και στην ιστοσελίδα μας!
Αγκιναρόπιτα! (από την Ελένη Θεοδώρου στην Χώρα της Τήνου, “στο κουτούκι της Ελένης”
Οι νοικοκυρές της Τήνου παραδοσιακά διατηρούν τις άγριες αγκινάρες στο λάδι μαζί με λίγο ξίδι, σαν ελαφρύ τουρσί, για να μπορούν να τις χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο στην κουζίνα τους.
Υλικά για ένα ταψί φούρνου (τετράγωνο μεγάλο)
10 αγκινάρες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
4 πράσα ψιλοκομμένα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος
½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 καρότα τριμμένα
9 αυγά
½ φλιτζ. γάλα φρέσκο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. μανούρι τριμμένο
¼ φλιτζ. γραβιέρα Τήνου τριμμένη
¼ φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Πιπέρι
1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια με τις αγκινάρες, το πράσο και το καρότο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο στο ταψί. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε στο ταψί. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα στο ταψί. Καλύπτουμε με τα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
Πηγή: www.lifo.gr