Επειδή πολλές κυρίες τους ζητήσατε!
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ από το ΑΪΒΑΛΙ!
Αμυγδαλωτοί κουραμπιέδες από το Αϊβαλί!
Υλικά:
600 γρ. αμύγδαλα ωμά και αναλάτα με φλούδα (όταν θα τους δαγκώνετε το στόμα θα βρίσκει 4-5 αμύδγαλα μέσα στον κουραμπιέ)!
ή θα τα περάσετε από το μούλτι να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια και λίγο θα τα καβουρντίσετε!
600 γρ. βούτυρο φρέσκο (κερκυρας βάζω)
2 κρόκοι αυγών
225 ζάχαρη άσπρη
900 αλεύρι μαλακο ή γοχ
1 κουτ γλ. κανέλα
1 φλ. καφέ κονιάκ
άχνη
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα να ασπρίσει.
Προσθέτω την ζάχαρη και συνεχίζω. Ενώ δουλεύει το μίξερ, προσθέτω έναν-έναν τους κρόκους, κανέλα, κονιάκ.
Συνεχίζω ρίχνοντας τα αμύδγαλα ολόκληρα και μετά το αλεύρι λιγο-λίγο.
Αν δεν σηκώνει άλλο στον κάδο, ζυμώνω στο χέρι.
Πλάθω σε σχήματα, βάζω λαδόκολλα σε ταψί και φουρνίζω για 15′-20 το πολύ, στους 180 πάνω-κάτω, προθερμασμένο φούρνο.
Όπως βγουν ζεστοί, τους τυλίγω σε άχνη, και τους βάζω σε σχεδιο πυραμίδα! Από πάνω ρίχνω άχνη σαν χιόνι με σουρωτήρι.
(Η συνταγή είναι από το Αϊβαλί Μ. Ασίας. Πατροπαράδοτες συνταγες, εκδόσεις Φυτράκη)