Από την καλή μας φίλη Κατερίνα Ανδριτσάκη
ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ. βούτυρο πρόβειο φρέσκο (αυτό που πωλείται στα ντελικατέσεν σε ημίρευστη μορφή,όχι τα τυποποιημένα του σούπερ μάρκετ)
3 φλυτζανάκια του καφέ ζάχαρη άχνη
(ελληνικού καφέ-μικρά)
3 κρόκοι μεσαίων αυγών
3 βανίλιες
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
5-6 φλυτζάνια τσαγιού αμυγδαλόψυχα καθαρισμένη και καβουρδισμένη (ανάλατη)
9-10 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι γοχ
(καλύτερο είναι το ψιλό κίτρινο αλεύρι)
1 κουτ.γλυκού γεμάτο ,σόδα
Ροδόσταμο ή ανθόνερο για μετά το ψήσιμο
Ζάχαρη άχνη για σερβίρισμα (περίπου 4 πακέτα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μίξερ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο μέχρι ν αφρατέψει (γίνεται σαν μαρέγκα)και προσθέτουμε συνεχίζοντας το χτύπημα την άχνη και τους κρόκους .
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα χοντροκομμένα αφού έχουν κρυώσει εντελώς μετά το καβούρδισμα.
Βάζοντας το κατάλληλο εξάρτημα για ζύμες στο μιξερ (γάντζο) αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο το οποίο έχουμε ήδη κοσκινίσει και ανακατέψει με τη σόδα και τις βανίλιες .Καλό είναι να κρατήσουμε 1-2 φλυτζάνια αλεύρι πριν τ ανακατέψουμε με τη σόδα γιατί δεν ξέρουμε αν θα το χρειαστούμε όλο.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.Όταν το ζυμάρι πλάθεται αλλά εξακολουθεί να είναι αφράτο ,τότε είναι οκ .Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι ,ανάλογα με τον τύπο του άλευρου .
Πλάθουμε κεφτεδάκια 30 γραμμαρίων και τα πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο για να μην χάσουν το σχήμα τους στο ψήσιμο .
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο Κελσίου στον αέρα μέχρι να ροδίσουν (ελέγχουμε στο δεκάλεπτο ).Συνήθως θέλουν ένα τέταρτο της ώρας κι αυτό εξαρτάται από το φούρνο κι από το αν βάλουμε περισσότερα ταψιά μαζί .
Μόλις βγάλουμε το ταψί ψεκάζουμε με το ροδόσταμο ή το ανθόνερο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς .
Τα περνάμε από ζάχαρη άχνη απ όλες τις πλευρές και τοποθετούμε σε πιατέλα .Ριχνουμε επιπλέον άχνη ζάχαρη με τον αχνιστή μέχρι να καλυφθούν εντελώς .
Η δοσολογία βγάζει πάρα πολλούς κουραμπιέδες .Αν τους κάνετε όλους , προτιμήστε να τους ετοιμάσετε σε δύο δόσεις για να χωράει στον κάδο του μίξερ .
Η καλύτερη δοσολογία είναι όλα μισά οπότε οι κρόκοι θα είναι δυο μικρών αυγών .