Πώς κάνω λάχανο τουρσί, ή Αρμιά (έτσι όπως την λένε στην Δυτική Μακεδονία) που μάλιστα 14 Νοεμβρίου παραδοσιακά την παρασκευάζουν!
(συνταγή από Αναστασία Θεοχαροπούλου kozanimedia.gr)
“Την αρμιά την φτιάχνανε ανήμερα του αγίου Φιλίππου (14/11) και την ανοίγανε γύρω στα Χριστούγεννα να ετοιμάσουν τα γιαπράκια. 40 μέρες έπρεπε να μείνει το λάχανο μέσα στο βαρέλι για να είναι έτοιμο.
Υλικά για μεγάλη ποσότητα:
6-7 λάχανα μέτρια, όχι πολύ σφιχτά**
2 χούφτες χοντρό αλάτι
νερό
3 λεμόνια κομμένα στη μέση
πλαστικό βαρέλι που να κλείνει αεροστεγώς
Εκτέλεση:
1. Ανοίγουμε μ΄ένα μαχαίρι μια τρύπα αφαιρώντας το σκληρό μέρος του λάχανου.
2. Γεμίζουμε την τρύπα με αλάτι και βάζουμε τα λάχανα μέσα σε ένα πλαστικό βαρέλι.
3. Ρίχνουμε μια δυο χούφτες αλάτι, τα λεμόνια και γεμίζουμε με νερό. Κλείνουμε καλά το βαρέλι
4. Κάθε 2-3 μέρες ανακατεύουμε τα λάχανα για να ανακατεύεται το νερό με το αλάτι Τα φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
**αν θέλετε, φτιάχνετε την μισή ποσότητα, με όλα τα συστατικά ανάλογα.