Λιρόπιτα Εύβοιας
(πίτα με τη σάρκα κίτρινης κολοκύθας)
Τη μεγάλη κίτρινη κολοκύθα, που στην Εύβοια συνηθίζουμε να αποκαλούμε και λίρα (ίσως λόγω του χρώματος της), θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι ένα εύγευστο γλύκισμα, το οποίο έχοντας το πλεονέκτημα να είναι νηστίσιμο, καταναλώνεται περισσότερο κατά την περίοδο της μικρής και μεγάλης σαρακοστής.
Υλικά
11 φύλλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα και σπιτικά)
2 κιλά κολοκύθα κίτρινη (λίρα)
600 γρ. ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα (για σούπα)
1 κουταλιά σούπας κανέλα
Μισή κουταλιά σούπας γαρύφαλλο
1,5 κούπα τσ. καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα τσ. σταφίδες ανακατεμένες μαύρες και ξανθές
Λίγο λάδι
Εκτέλεση
Παίρνουμε την κολοκύθα και την καθαρίζουμε από το έξω σκληρό περίβλημα, καθώς και εσωτερικά από τα σπόρια και τις ίνες της. Την κόβουμε κατόπιν σε κομμάτια και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και άλλο τόσο λάδι.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει και να μαλακώσει εντελώς η κολοκύθια και να φύγουν όλα τα υγρά της.
Μετά με ένα πιρούνι την λιώνουμε καλά, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κοπανισμένο γαρύφαλλο, τα καρύδια και τις σταφίδες ανακατεύοντας πολύ καλά.
Σ’ ένα αρκετά μεγάλο λαδωμένο ταψί απλώνουμε 5 φύλλα από κάτω λαδώνοντας ένα – ένα. Προσέχουμε τα κάτω φύλλα να είναι μεγαλύτερα από το ταψί, ώστε να το υπερκαλύπτουν, για να υπάρχει η δυνατότητα του διπλώματος προς τα μέσα.
Όταν στρώσουμε και το τελευταίο φύλλο, λαδώνουμε και ρίχνουμε την μισή γέμιση μέσα τη στρώνουμε καλά ώστε να πάει ισόπαχα μέχρι τις άκρες και βάζουμε ένα φύλλο πάλι που επίσης λαδώνουμε.
Ρίχνουμε τότε την υπόλοιπη γέμιση τη στρώνουμε καλά διπλώνοντας προς τα μέσα το προεξέχοντα φύλλα και τέλος τα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, που επίσης λαδώνουμε ένα – ένα .
Τέλος τακτοποιούμε την εμφάνιση της πίτας μας από πάνω, λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μπακλαβωτά κομμάτια. (ρόμβους)
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου.
Η πίτα μας τρώγεται ζεστή και κρύα.
Πηγή Goevia.com