Λουκουμάδες Εύβοιας
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
- 3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- μισή κουταλιά αλάτι
- 1,5 κ.σ. σπορέλαιο
- 4 φακέλους ξηρή μαγιά
- 1 ποτηράκι ούζο
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη μαγιά στο νερό. Ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το ούζο και τέλος το αλεύρι, προσέχοντας να μην γίνει ο χυλός μας πολύ πηχτός. Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι ή και περισσότρο εάν χρειάζεται. Σκεπάζουμε για να διπλασιαστεί ο χυλός μας. Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα αρκετό σπορέλαιο να κάψει. Βουτάμε το κουταλάκι μας σε ένα ποτηράκι με λάδι και παίρνουμε κομματάκια από το χυλό και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, αφού πρώτα χαμηλώσουμε τη φωτιά μας, για να ψηθούν μέσα χωρίς να καούν. Στην συνέχεια τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί με τρυπητή κουτάλα και αφού στραγγίσουν τους βάζουμε σε πιατέλα τους περιλούουμε με μέλι και τους πασπαλίζουμε κανέλα. Εάν δεν θέλουμε γάλα ρίχνουμε μόνο νερό.
Λιώνουμε τη μαγιά στο νερό. Ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το ούζο και τέλος το αλεύρι, προσέχοντας να μην γίνει ο χυλός μας πολύ πηχτός. Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι ή και περισσότρο εάν χρειάζεται. Σκεπάζουμε για να διπλασιαστεί ο χυλός μας. Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα αρκετό σπορέλαιο να κάψει. Βουτάμε το κουταλάκι μας σε ένα ποτηράκι με λάδι και παίρνουμε κομματάκια από το χυλό και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, αφού πρώτα χαμηλώσουμε τη φωτιά μας, για να ψηθούν μέσα χωρίς να καούν. Στην συνέχεια τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί με τρυπητή κουτάλα και αφού στραγγίσουν τους βάζουμε σε πιατέλα τους περιλούουμε με μέλι και τους πασπαλίζουμε κανέλα. Εάν δεν θέλουμε γάλα ρίχνουμε μόνο νερό.
Πηγη Goevia.com