Τρώγεται είτε αλμυρό είτε γλυκό. Στις φωτογραφίες διάφορα langos και το μέρος που φάγαμε μια μέρα, το street food karavan, Βουδαπέστη
Βασική ζύμη
Υλικά για 4 μερίδες
1 μέτρια πατάτα βρασμένη και λιωμένη
1 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρμ φρέσκια μαγιά ή ένα σακουλάκι ξηρή μαγιά
1/2 κούπα γάλα
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. λάδι
Για το γαρνίρισμα
2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
γιαούρτι ή cream cheese
τριμμένο μαλακό τυρί
μαρμελάδα, μέλι, ζάχαρη, κανέλα (αν το προτιμάτε γλυκό)
Πώς γίνεται
Βήμα 1
Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ (εκτός από τις γαρνιτούρες φυσικά).
Βήμα 2
Με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι, ανακατέψτε μέχρι να γίνουν όλα μια ομοιόμορφη μάζα.
Βήμα 3
Τοποθετήστε το μείγμα στον κάδο του μίξερ (ή αν δεν έχετε, με τα χέρια) και ζυμώστε για 5-7 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και απαλή.
Βήμα 4
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο δοχείο και σκεπάστε τη. Αφήστε τη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (1 ή 2 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου).
Βήμα 5
Μοιράστε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Σχηματίστε μπαλίτσες και στη συνέχεια πιέστε τες ώστε να γίνουν σαν δίσκοι. Καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε 20-30 λεπτά να ξεκουραστούν.
Βήμα 6
Σε μια κατσαρόλα ή φριτέζα βάλτε λάδι να κάψει. Αλευρώστε τα χέρια σας ή και την επιφάνεια που θα δουλέψετε. Πάρτε τους δίσκους ζύμης και ανοίξτε τους με τα χέρια σας ή πλάστη, περίπου 20 εκατοστά σε διάμετρο. Στη μέση κάντε μια μικρή σχισμή με το δάκτυλο. Αυτή θα βοηθήσει ώστε στο τηγάνισμα να μη φουσκώσει το Langos στη μέση και δεν ψηθεί καλά.
Βήμα 7
Τηγανίστε για 2 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρει ένα απαλό χρυσό χρώμα.
Συνταγή από cookpad