Τα Λούπινα της Αμοργού!
Λούπινος ο τριχωτός ή λίμπουνας στην τοπική διάλεκτο (αρχαία ονομασία του φυτού από το λέπω = ξεφλουδίζω και Lupinus pilosus) φύεται στο νησί της Αμοργού , παρόλο που η διαδικασία μαγειρέματός τους είναι χρονοβόρα μια και πρέπει να περαστούν πολλά νερά για αρκετές ημέρες ώστε να ξεπικρίσουν.
Υλικά
1 κιλό Λούπινα
Αλάτι
Λάδι
Αλάτι
Λάδι

Μαζεύουμε 1 κιλό ξερά λούπινα. Τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε. Τα μουλιάζουμε ολονυχτίς σε κρύο νερό. Την άλλη μέρα αλλάζουμε το νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε ξανά με καθαρό νερό για μισή ώρα. Αν μετά το βράσιμο ξεφλουδίζονται, είναι εντάξει. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάλι σε κρύο νερό. Την άλλη μέρα τα ξεβγάζουμε 2-3 φορές και τα αφήνουμε σε κρύο νερό να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας το νερό πρωί-βράδυ για μία εβδομάδα. Όταν γλυκάνουν, τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα που έχουμε γεμίσει με κρύο νερό με αρκετό αλάτι. Τρώγονται με λάδι, όπως τα βρασμένα κουκιά.
aegiali.gr