Συνταγή για την μελιτζάνα Αμοργού
Η μελιτζάνα Αμοργιανή είναι καλοκαιρινό φαγητό που κυκλοφορεί περισσότερο στα ταβερνάκια του νησιού παρά στις σπιτικές κουζίνες.
Η συνταγή μοιάζει με την μελιτζάνα κατσαμάκι με την διαφορά ότι προσθέτουμε ντόπια ξινομυζήθρα.
Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες
3 κρεμμύδια
1 κιλό ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο φλιτζάνι ξυνομυζήθρα
2 δαφνόφυλλα
Μερικά γαριφαλάκια
1 ξυλάκι και λίγη τριμμένη κανέλα
Αλάτι, πιπέρι, λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Πλένω τα λαχανικά και κόβω τις μελιτζάνες σε χοντρές μακρόστενες φέτες. Τις μουλιάζω για λίγο σε αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσουν. Κόβω τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τις ντομάτες σε πολύ μικρά κομμάτια. Σοτάρω τις μελιτζάνες ελαφρά σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τις αφήνω να στραγγίσουν από το λάδι πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Στο τηγάνι με το λάδι από τις μελιτζάνες προσθέτω το κομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σιγοτηγανίζω μέχρι να ξανθύνουν. Τότε προσθέτω τη ντομάτα μαζί με αλάτι, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα, το ξυλάκι της κανέλας και τα γαρυφαλάκια. Χαμηλώνω τη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προς το τέλος αφαιρώ από το τηγάνι τα δαφνόφυλλα και τα γαριφαλάκια.
Μέσα σ’ ένα ταψί στρώνω τις τηγανισμένες μελιτζάνες.
Πάνω σε καθεμιά βάζω πρώτα μια κουταλιά από την τηγανισμένη σάλτσα με τις ντομάτες και από πάνω της μια μικρή κουταλιά ξινομυζήθρα. Ανάμεσα στις φέτες προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας που περίσσεψε. Πασπαλίζω με λίγη τριμμένη κανέλα και βάζω το ταψί στο φούρνο για 40 λεπτά και σε μέτρια θερμοκρασία. Σερβίρω μία με δύο φέτες μελιτζάνας και γύρω τους διακοσμώ το πιάτο με λίγη σάλτσα και φύλλα βασιλικό.
πηγη aegiali.gr, φωτο mirsini.gr