Θα σας πω τι κάνω , ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ένα ένα για την μαγειρίτσα.
Αγόρασα 2 συκωταριές (έβαλα 1 και λίγη από την 2η γιατί κράτησα για τα φρυγαδέλια), 750 γρ εντεράκια.
Χθες γύρισα τα εντεράκια με ένα καλάμι που έχω κρατημένο από το πατρικό μου σπίτι (πρέπει να είναι 50 ετών!!)
Για να γυρίσω τα εντεράκια βρίσκω μια άκρη τους ή κόβω σε ένα σημείο. Βάζω όχι την άκρη αλλά στα 10-15 εκατοστά την μύτη από το καλάμι και αρχίζω να το φέρνω προς το χέρι που κρατάω το καλάμι χωρίς να το αφήσω να φύγει. Δηλαδή κρατάω το καλάμι με καθαρή επιφάνεια από το χέρι μου 2 εκατοστά. Φέρνω φέρνω φέρνω έντερο μέχρι να δω ότι δεν χωράει άλλο. Με προσοχή κόβω την άλλη άκρη και το φέρνω όλο μέχρι να δω το μέρος που έχω γυρίσει. Το τραβάω με προσοχή και το πλένω αφήνωντάς το να ξετυλιχτεί. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσουν όλα.
Τα βάζω σε λεκανάκι με ξύδι αρκετό και νερό και τα πλένω σαν να έπλενα ρούχο. Χύνω το νερό το βρώμικο και κάνω 2-3 φορές το ίδιο μέχρι να καθαρίσουν και να ασπρίσουν.
Τα τυλίγω και τα δένω ώστε να γίνουν μια μάζα που δεν διαλύεται.
παίρνω την συκωταριά και αφαιρώ σωλήνες ίσως και κάποια μέρη που δεν θέλω (τα γλυκάδια έχουν νοστιμιά οπότε τα αφήνω και για μαγειρίτσα και για φρυγαδέλια).
Αν θέλετε κόβετε την καρδιά και αφαιρείτε το αίμα.
Τα βάζετε να ζεματιστούν συκωταριά και έντερα σε νερό σκέτο. Σήμερα το πρωί έβγαλα όλα τα κομμάτια και τα έβαλα σε μπωλ. Σούρωσα το ζουμί και το κράτησα για την μαγειρίτσα! Αλλιώς θα χαθεί πολλή από την νοστιμιά αν βάλετε σκέτο νερό.
Έπλυνα την κατσαρόλα και έβαλα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, άνιθο, να μαραθούν σε λίγο λάδι. Μετά έβαλα το ψιλοκομμένο μαρούλι. Τα ψιλοκομμένα έντερα και την ψιλοκομμένη συκωταριά. Η κατσαρόλα είναι η μεγάλη της fissler. Η ποσότητα που κάνω είναι τόση ώστε να είναι 5 δάχτυλα κάτω από το χείλος. Πρόσθεσα το ζουμί που κράτησα, 1/2 φλ.τσ. ρύζι μπορεί και λίγο παραπάνω, λάδι, αλάτι και αφήνω σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν. Αργότερα θα κάνω το αυγολέμονο γιατί όταν βάλουμε αυγολέμονο και μετά το ξαναζεστάνουμε θα κόψει.
Καλή Ανάσταση!
Πρόσφατα άρθρα
Προτείνουμε να μείνετε
Πρόσφατα σχόλια
- Demy Nika στο Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας
- Παναγιώτης στο Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας
- Demy Nika στο Το σωστό σιρόπιασμα στα γλυκά ταψιού
- Λαμπρινή Τρουμπούκη στο Το σωστό σιρόπιασμα στα γλυκά ταψιού
- aA στο Κουνέλι τσιγαριαστό (σπεσιαλιτέ Κρήτης)
Ιστορικό
- Δεκέμβριος 2024
- Μάιος 2024
- Νοέμβριος 2023
- Σεπτέμβριος 2023
- Ιούνιος 2023
- Απρίλιος 2023
- Μάρτιος 2023
- Φεβρουάριος 2023
- Ιανουάριος 2023
- Νοέμβριος 2022
- Οκτώβριος 2022
- Σεπτέμβριος 2022
- Αύγουστος 2022
- Ιούλιος 2022
- Ιούνιος 2022
- Μάιος 2022
- Απρίλιος 2022
- Μάρτιος 2022
- Φεβρουάριος 2022
- Ιανουάριος 2022
- Νοέμβριος 2021
- Οκτώβριος 2021
- Σεπτέμβριος 2021
- Αύγουστος 2021
- Ιούλιος 2021
- Ιούνιος 2021
- Μάιος 2021
- Απρίλιος 2021
- Μάρτιος 2021
- Φεβρουάριος 2021
- Ιανουάριος 2021
- Δεκέμβριος 2020
- Νοέμβριος 2020
- Οκτώβριος 2020
- Σεπτέμβριος 2020
- Αύγουστος 2020
- Ιούλιος 2020
- Ιούνιος 2020
- Μάιος 2020
- Απρίλιος 2020
- Μάρτιος 2020
- Φεβρουάριος 2020
- Ιανουάριος 2020
- Δεκέμβριος 2019
- Νοέμβριος 2019
- Οκτώβριος 2019
- Σεπτέμβριος 2019
- Αύγουστος 2019
- Ιούλιος 2019
- Ιούνιος 2019
- Μάιος 2019
- Απρίλιος 2019
- Μάρτιος 2019
- Φεβρουάριος 2019
- Ιανουάριος 2019