Το εκμέκ με τσουρέκι μπαγιάτικο
Υλικά:
1 τσουρέκι μπαγιάτικο
βούτυρο φρέσκο
Σιρόπι:
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
λίγη μαστίχα σκόνη
Κρέμα:
3 αυγά
4 κούπες γάλα
3/4 κούπας ζάχαρη
1κούπα τσαγιού αλεύρι
2 βανίλιες
Βουτυρώνω το ταψί με βούτυρο, βάζω τις φέτες κολλητα και γεμίζω τα κενά με κομμάτια τσουρέκι. Βουτυρώνω από πάνω τις φέτες. Ψήνω στους 180 για 10, αντιστάσεις.
Βράζω το σιρόπι για 5′.
Μόλις βγει το τσουρέκι το σιροπιάσω με το ζεστό σιρόπι.
Κάνω την κρέμα ως εξής.
Ζεσταίνω σε κατσαρολάκι τις 3 κουπες γάλα+ζάχαρη+μαστίχα
Χτυπάω τα αυγά με σύρμα δυνατά, προσθέτω λίγο-λίγο το γάλα που έμεινε (1 κούπα). Χτυπώντας,ρίχνω το αλεύρι λίγο-λίγο.
Ρίχνω μετά το μίγμα με το ζεστό γάλα.
Όλα μαζί αυτά τα ρίχνω σε κατσαρόλα και δένω καλά την κρέμα σε σιγανη φωτια.
Την ρίχνω πάνω στο τσουρέκι και μόλις κρυώσει την βάζω στο ψυγείο.
Χτυπάω την φυτική σαντιγύ με 1,5 κουταλιά άχνη και όταν βγει από το ψυγείο γαρνίρω!
* έβαλα μέλι αντί για ζάχαρη παντού
*το σιρόπι με 1 1/2 δόση είναι καλύτερο νομίζω αν οι φέτες είναι χοντρούλες κομμένες
* την σαντιγύ την έβαλα με μαρίζ από πάνω σε στρώμα και μετά έπαιξα με το πηρούνι!