“στην Λακωνία,“τσούζω” τα μακαρόνια σημαίνει τα περιχύνω με καυτό ελαιόλαδο για να νοστιμίσουν αλλά και για να μην κολλήσουν.”
Συνταγή και φωτο από το αγαπημένο και λεπτομερές σάιτ tastefull.gr
500γρ χυλοπίτες ή μακαρόνια με τρύπα (για παστίτσιο)
2 κουταλιές γλυκού αλάτι χοντρό για το βράσιμο
4 κουταλιές σούπας βούτυρο γάλακτος
5 κουταλιές σούπας ξερή μυζήθρα
1 κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα αυγά
1 κουταλιά σούπας βούτυρο νωπό
4 αυγά
2 κουταλιές γλυκού αλάτι χοντρό για το βράσιμο
4 κουταλιές σούπας βούτυρο γάλακτος
5 κουταλιές σούπας ξερή μυζήθρα
1 κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα αυγά
1 κουταλιά σούπας βούτυρο νωπό
4 αυγά
Βράζουμε τα μακαρόνια, στο αλατισμένο νερό, για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία. Σουρώνουμε και ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, εκτός φωτιάς.
Σε τηγάνι μεγάλο, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο κλαριφιέ να ζεσταθεί και προσθέτουμε την μυζήθρα. Ανακατεύουμε απαλά και τακτικά, ώστε να ροδοψηθεί η μυζήθρα. Μην την αφήσετε να καεί γιατί θα πικρίζει. Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι.
Ρίχνουμε το καυτό βούτυρο με το τυρί στα μακαρόνια και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά. Μπορούμε να το κάνουμε κουνώντας την κατσαρόλα.
Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε το νωπό βούτυρο και τηγανίζουμε τα αυγά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι σε κάθε κρόκο και μισοσκεπάζουμε με καπάκι. Τα αυγά πρέπει να μείνουν μελάτα.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια στα πιάτα. Ακουμπάμε ένα αυγό σε κάθε πιάτο και σερβίρουμε.
Σε τηγάνι μεγάλο, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο κλαριφιέ να ζεσταθεί και προσθέτουμε την μυζήθρα. Ανακατεύουμε απαλά και τακτικά, ώστε να ροδοψηθεί η μυζήθρα. Μην την αφήσετε να καεί γιατί θα πικρίζει. Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι.
Ρίχνουμε το καυτό βούτυρο με το τυρί στα μακαρόνια και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά. Μπορούμε να το κάνουμε κουνώντας την κατσαρόλα.
Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε το νωπό βούτυρο και τηγανίζουμε τα αυγά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι σε κάθε κρόκο και μισοσκεπάζουμε με καπάκι. Τα αυγά πρέπει να μείνουν μελάτα.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια στα πιάτα. Ακουμπάμε ένα αυγό σε κάθε πιάτο και σερβίρουμε.