ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΧΟΛΟΜΩΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ!
Με χειροποίητο φύλλο!
από την Τασούλα Παρλιάρη του παραδοσιακού ξενώνα «Ροδαμός»
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 15 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
Για τη ζύμη και το φύλλο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο έχτρα παρθένο
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
2 μέτρια κρεμμύδια
½ ποτήρι κρασιού λάδι
500 γρ. μανιτάρια Χολομώντα (κατά προτίμηση άγρια)
2 κούπες ρύζι τύπου καρολίνα
500 γρ. τυρί φέτα Αρναίας
4 κούπες νερό
Αλάτι
Πιπέρι
4 αυγά
Για την επάλειψη των φύλλων
1 κρόκο αυγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η προετοιμασία ξεκινάει από την παρασκευή της ζύμης για το φύλλο.
Βάζουμε λίγο αλεύρι σε μεγάλο σκεύος προετοιμασίας. Προσθέτουμε το ξύδι, το λάδι, το νερό και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι ώστε να πετύχουμε σφιχτή ζύμη που να ανοίγεται εύκολα σε φύλλο.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με πανί, αφήνοντάς τη να ξεκουραστεί.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε ελάχιστα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι, το νερό, το αλατοπίπερο και αφήνουμε το μίγμα να βράσει μέχρι να πιει όλο του το νερό. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος ρίχνουμε σε αυτό τα αυγά και τη φέτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ανοίγουμε δύο φύλλα. Τοποθετούμε το πρώτο σε λαδωμένο ταψάκι και στη συνέχεια στρώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και ψήνουμε την πίτα στους 180Ο για μία ώρα περίπου (ώσπου να ροδίσει το φύλλο).